• Personaje principale: Mildred (Frances McDormand) si Dixon (Sam Rockwell)
  • Regizor: Martin McDonagh
  • Casa distribuție: Odeon
  • Durata: 115 minute
  • Lansare România: 23.03.2018

3 Billboards outside Ebbing, Missouri este descoperirea mea suprema de anul asta, unul dintre cele mai remarcabile filme pe care le-am vazut vreodata si o epopee ironica a unei mame care nu mai are nimic de pierdut. Mi-ar fi placut la nebunie sa fi luat Oscarul pentru cel mai bun film al anului, insa ma bucur ca macar Frances McDormand (Mildred, personajul principal) si Sam Rockwell (Dixon, cel mai antipatic politist simpatic) au bifat statueta (chiar daca lui Frances i-a fost furata imediat dupa, insa si-a recuperat galbejitul).

3 Billboards outside Ebbing, Missouri

Fiica lui Mildred fusese violata si ucisa de luni buni si nicio arestare nu fusese facuta pana in acel moment. Aflata intr-o pozitie in care nu mai avea nimic de pierdut, Mildred decide sa cumpere 3 panouri publicitare pe care sa scrie mesaje dedicate politiei locale, prin care sa atraga atentia asupra acestui fapt, in special sefului Willoughby.

Insa panourile reusesc mai mult sa atraga ura politistului Dixon asupra ei si o mare parte din secvente sunt dedicate jocului de-a soarecele si pisica dintre Mildred si Dixon…pana cand perspectiva lui Dixon este schimbata de un eveniment tragic.

Impresie generala – un scenariu exceptional si o distributie care pune in valoare povestea coplesitoare

Stiu ca tot articolul este suprasaturat de termeni elogiosi la adresa filmului, insa pe mine m-a dat gata. Nu am mai vazut un film atat de coplesitor si bine facut de o gramada de timp si nu ma satur sa-l laud. 3 Billboards outside Ebbing, Missouri este scris si regizat de Martin McDonagh special pentru a o include pe Frances McDormand, care a ezitat la inceput, motivand ca are o varsta care pune in pericol credibilitatea filmului (personajul ei ar fi facut primul copil la 38 de ani). Noroc cu sotul ei, Joel Coen, care a convins-o.

In ciuda faptului ca nu exista niciun orasel Ebbing in Missouri si nicio scena nu este filmata in Missouri, ambianta este realizata de asa natura ca totul pare foarte autentic si natural. Poate si pentru ca cetatenii oraselului unde s-a filmat 3 Billboards outside Ebbing, Missouri au fost invitati sa participe ca figuranti. Si coincidenta: chiar cand se filma scena incendiului, trecea un satelit Google de mapare a strazilor, ce a captat imaginea.

Distributia este una de zile mari, care nu-ti ofera nicio sansa sa iesi din poveste, pana la finalul peliculei: Frances McDormand, deja castigatoare a Oscarului pentru Fargo (1996), Sam Rockwell (pe care trebuie sa-l revezi musai in mai vechiul dar la fel de fascinantul film Moon) si Woody Harelson, al carui personaj mi s-a parut cel mai imprevizibil. Sa nu-l uitam pe faimosul Peter Dinklage, piticul din Game of Thrones, al carui rol aduce putin a Tyrion.

Ti-as mai povesti o gramada despre frumusetea scenariului, istetimea cu care este introdus umorul in aceasta drama care te rupe la corazon, aspectele disturbing care presupun vizionarea cu maturitate a filmului sau rasturnarile imprevizibile care iti ocupa mintea intreaga saptamana dupa ce-ai vazut filmul. Insa am o idee mai buna: du-te la cinema si fa-ti propria parere. Vizionare placuta!

 

 

 

Comments

comments

2 thoughts on “3 Billboards outside Ebbing, Missouri – filmul meu preferat din 2018”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.