Daca n-ai citit trilogia publicata in 2008 a autorului chinez Liu Cixin, ai spune ca 3 Body Problem ar fi mai degraba un serial adolescentin despre cosuri si despre cum tinerii invata sa se adapteze schimbarilor corpurilor lor. Neah, vezi cum ne zboara gandul la treburi deocheate si cum asociem cuvantul “body” numa’ cu 50 de umbre de huta-huta? Nimic mai indepartat – 3 body problem e chiar o treaba geeky, SF, in care amorul se manifesta doar fata de stiinta, integrat echilibrat intr-un serial cu un fir narativ catchy, in care storytelling-ul a atins challenge-ul suprem – a facut istetimea sexy!
Cum sunt atat de convinsa de treburile astea fix inainte sa apara 3 body problem pe Netflix? Astrele s-au aliniat, Netflixul m-a invitat si am avut oportunitatea sa vad serialul inainte de lansare. A se citi “sa-l devorez in 2 zile”.
3 Body Problem
O mana de oameni de stiinta sunt pusi in fata unei probleme pe care nici macar ei nu stiu cum s-o rezolve – colegii lor mor in conditii suspecte, acceleratoarele de particule din intreaga lume par sa dea chix si o serie de fenomene paranormale adauga cireasa de pe tort. Si in mijlocul acestei confuzii, apare si o casca ciudata, aparent de VR, cu ajutorul careia doua dintre personajele centrale ajung intr-un joc apocaliptic si infiorator de realist. Un fel de “joac-o p-asta”, imbarligat si cu o serie de flashback-uri ce desfac incet-incet firul misterului.
Impresie generala – plin de referinte stiintifice, dar si de momente de apogeu emotional
Pentru inceput, trebuie sa mentionez 3 contraste fericite pentru mine:
- M-am speriat cand am aflat ca o buna parte din echipa Game of Thrones se regaseste si aici. M-am bucurat cand am observat ca nu au adus cu ei si doza de violenta a acelui serial.
- M-am speriat cand mi-am dat seama e vorba despre un serial SF cu oameni de stiinta, in care referintele despre fizica sunt reale. M-am bucurat cand am observat ca bagajul stiintific este simplificat pe intelesul maselor.
- M-am speriat cand am vazut cat spatiu ocupa detaliile stiintifice. M-am bucurat ca fiecare fir narativ este completat si de o abordare psihologica si o intelegere profunda a personajelor centrale.
Acestea fiind spuse, pentru mine 3 Body Problem este un serial care aduce numa’ bune: o propulseaza pe Eiza Gonzalez intr-un rol central (fanele telenovelelor sa-si scoata icoana cu Sebastian Rulli si Eiza pe masa), stinge setea de SF a fanilor care asteptau o asemenea productie, fara sa aprinda si plictiseala celor care nu asteptau cu sufletul la gura acest gen si aduce inapoi o melodie de inceput parca scoasa nostalgic din Westworld (asta pentru ca e compusa tot de Ramin Djawadi).
Mesajul filmului e unul inedit – daca lumea asa cum o stii primeste un termen exact al Apocalipsei, dar el este departe de speranta ta de viata si a stranepotilor tai, ti-ar mai pasa? Vezi 3 Body Problem din 21 martie pe Netflix si vezi ce alte intrebari si raspunsuri gasesti in serial.