• Personaje principale: Daniels (Katherine Waterson) si Walter (Michael Fassbender)
  • Regizor: Ridley Scott
  • Casa de distributie: Odeon
  • Durata: 123 minute
  • Lansare in Romania: 12 mai 2017

Am fost aseara la Alien Covenant si mi-am petrecut jumatate din seara uitandu-ma fermecata la actiune si jumatate evitand vizual scenele sangeroase si folosind timpul pentru a incerca sa rostesc cuvantul Covenant corect. Ce inseamna Covenant si de ce a primit subtitlul acesta filmul? Pai inseamna promisiune incheiata intre Dumnezeu si oameni, precum cea in care Dumnezeu le-a promis ca nu va mai inunda pamantul vreodata ca pe vremea lui Noe. Dar, uneori, chiar si promisiunile divine sunt incalcate…Covenant. Pff, si cand te gandesti ca titlul original al filmului era simplu Alien Paradise Lost! De ce l-au schimbat? De ce?

Alien Covenant

Alien Covenant este al doilea film din trilogia-prequel a filmelor incepute in 1997. Si in acelasi timp, sequel-ul lui Prometheus.

Este povestea unui echipaj spatial a carui misiune este sa transporte in siguranta 2000 de colonisti spre o planeta pe care au cautat-o si studiat-o timp de 10 ani. In urma unei furtuni stelare, capitanul navei isi pierde viata iar echipajul descopera o noua planeta, aparent perfecta. Noul capitan hotaraste sa se opreasca acolo, in ciuda recomandarii secundului sau, Daniels (Katherine Waterson), personajul principal feminin. Btw, la inceput se dorea ca rolul sa fie interpretat de Rebecca Ferguson, si-ar fi fost al doilea ei film legat de spatiu intr-o perioada scurta (dupa Life), insa in cele din urma a fost aleasa Katherine, cunoscuta din filmul Fantastic beasts and how to find them.

Noul pamant se dovedeste mai periculos decat se asteptau si, pe nepregatite, incep sa colcaie extraterestrii zamisliti din corpurile convulsionate ale personajelor. Dar twist-ul e ceva mai interesant de atat, chiar daca destul de previzibil la final, pentru ca Michael Fassbender se intalneste cu Michael Fassbender.

Impresie generala – tema spatiului functioneaza intotdeauna ca un magnet

Am fost molipsita de jumatatea mea sa iubesc filmele despre spatiu. Asa ca unde se furiseaza in cinema un reprezentant al subgenului, hop si eu. Asa ca Alien era un film de adorat inca dinainte sa-l vedem. E doar o observatie ca sunt biased. Si mi-o asum.

Insa Alien Covenant este un film dozat cu mult suspans, poate la fel de mult precum cantitatea de sange improscata (multumesc sfantului Cinefil ca nu l-am vazut in 3D), asa ca indiferent daca ajungi sa apreciezi scenariul sau nu, trebuie sa-i dai Alien-ului ce-i al Alien-ului: e un thriller horror reusit.

Nuantele psihologice si filosofice prezente in pelicula te urmaresc in gand, insa, mai mult decat amintirile scarboseniilor. Tema divinitatii si a creatiei este un laimotiv. De altfel, filmul incepe cu scena trezirii lui David (Michael Fassbender) in fata creatorului sau si urmeaza un dialog plin de subtilitati. Dialogul dintre cei 2 androizi (David si Walter), insa, nu doar atinge dilema divinitatii dar face referire si la subtitlul initial al filmului (Paradise Lost): David il intreaba pe Walter daca ar prefera sa serveasca in Rai decat sa domneasca in Iad iar replica e prezenta in poemul lui John Milton, Paradise Lost. Este fix principiul care-l caracterizeaza pe David ca personaj. Iar ca barfa, sa stii ca numele celor doi androizi sunt tribute catre producatorii filmului – David Giler si Walter Hill.

Alte barfe?

  • Este primul film Alien in care exista nuditate (pacat ca scena se incheie grotesc)
  • Unele scene sunt filmate in Sidney, Australia, pentru a-i permite lui Michael Fassbender sa asiste la lansarea X-Men Apocalype, in care joaca;
  • In film, exista o scena de sarut intre Michael Fassbender si Michael Fassbender;

In alta ordine de idei, singurul repros pe care-l am de facut este faptul ca nu inteleg cum de echipajul a coborat pe planeta necunoscuta ca un grup de mielusei, fara niciun echipament de protectie si aruncandu-se cu picioarele drept in apa, fara vreo ezitare. Daca era un monstru, daca era o sirena cu-n cantec hipnotizant sau vreun hipopotam extraterestru sau chiar Vadim Tudor intr-o alta dimensiune spatiala? Un pic fracturat ca logica.

Si daca nu ti-e teama de sange sau iti gasesti tu chestii de facut in jumatatea din film cat extraterestrii sfasie personajele, sa stii ca Alien Covenant merita vazut, macar pentru a trage propriile concluzii!

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.