• Personaje principale: Tris (Shailene Woodley) si Four (Theo James)
  • Regizor: Robert Schwentke
  • Casa de distributie: Freeman Entertainment
  • Durata: 121 minute
  • Lansare in Romania: 11 martie

Daca ar fi sa fac o paralela intre personajele din Allegiant si repere mai pamantene, as zice ca gasca nu atat de vesela din film se aseamana Ciresarilor, curiosi si aventurosi. Iar peisajul dezolant al unui Chicago rapus parca e tras la indigo din cele mai cumplite filmari din Siria. Gata, acum ca am adus Allegiant la un nivel al intelegerii care sa faciliteze nitel empatia, sa revenim la SF-urile noastre.

Allegiant

Este partea a 3-a a seriei incepute cu Divergent, o poveste SF ce aduce in prim-plan o societate fragmentata in factiuni, dupa abilitatile si caracterul oamenilor ei. Tris (Shailene Woodley), personajul principal, este crescuta intr-o familie apartinand Abnegatiei generoase, dar decide sa devina Neinfricata si sa lupte pentru oras.

In partea a 3-a, Allegiant, Tris si Four (Theo James), iubitul ei, se afla intr-un Chicago asemanator unei custi, caci un perete gigant a fost construit pentru a nu lasa oamenii sa iasa din oras. Acest giumbusluc electrificat a fost filmat in Bellwood Quarry, aproape de Atlanta, si maximizat prin efecte speciale, ca sa para de 60 m. Actorii care l-au escaladat au intampinat dificultati de filmare, ba chiar fix actorul obisnuit cu escaladarile, interpretul lui Caleb, a jucat rolul celui mai neindemanatic dintre ei.

Filmul abunda in scene dinamice, ce descriu aventura personajelor intr-un nou oras, unde afla ca erau subiectul unui experiment. Doar ca aparentele insala iar ceea ce parea o intentie buna era de fapt nepasarea fata de suferinta oamenilor. De ce, cine si cum reuseste sa salveze situatia, sa va mai ramana si voua ceva de descoperit!

Ce a scartait

Primul film al seriei mi-a placut foarte mult. Dincolo de comparatia cu ritualul alegerii Casei din Harry Potter (da, imi plac comparatiile), mi s-a parut o naratiune interesanta, care nu s-a bazat doar pe elementele SF drage ochiului.

A 3-a parte, insa, mi s-a parut ca si-a mai pierdut nitel din substanta si ca va impresiona mai ales fanii seriei, mai putin publicul mainstream. Cateva clisee si accentul exagerat pus pe puritatea, eroismul si capacitatea incredibila de supravietuire in conditii imposibile ale lui Tris cred ca produc, nitel, efectul opus celui dorit. Cel putin in cazul meu. Asa cum se intampla cu filmele mult prea siropoase care in loc sa-ti inspire romantism, iti fac pofta de cirese amare.

Ce a fost la inaltime (in afara de zid)

  • Efectele vizuale. Cel putin imaginea desertului Fringe era absolut grozava si ma intreb daca Cernobalul o arata la fel de artistic. Slabe sanse, aici e mana scenografului Alec Hammond.
  • Interpretarea lui Jeff Daniels. Personajul lui aparent angelic e unul malefic si seamana cu primarii oraselor noastre. Iar modul cum el ofera credibilitate in ambele ipostaze il face un personaj puternic.
  • Mi s-a suflat in casca (glumesc!) ca filmul e mai bun decat cartea (pe care, n-am citit-o recunosc) si rar aud asa ceva, cred ca e un argument puternic in favoarea Allegiant
  • Modul cum personajele sunt caracterizate prin costume: la inceputul filmului, Tris, precum restu, este imbracata in culori inchise, sugerand disperare orasului din care evadeaza si conditia ei de renegat, insa atunci cand ea este declarata „Pura”, hainele ei devin albe si elegante, urmand sa revina la negru atunci cand isi recapata conditia de fugara;

Vizionare placuta!

Din 11 martie, cu o saptamana inainte de lansarea in SUA, distribuit de Freeman Entertainment.

 

 

 

 

Comments

comments

Category : SF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.