• Personaje principale: Barry (Tom Cruise) si Lucy (Sarah Wright)
  • Regizor: Doug Liman
  • Casa de distributie: Ro Image 2000
  • Durata: 115 minute
  • Lansare in Romania: 25 august 2017

Barry Seal m-a avut la primul cuvant in spaniola. Ceva mai devreme de atat, ca sa fiu specifica. Si e atat de interesant incat a fost inclus in 2014 intr-o lista a celor mai apreciate scenarii nerealizate pana atunci. E un film care imbina atmosfera latino cu istoria pictata in nuante retro a Statelor Unite, cu imbarligaturi militare si cu niste intrigi amuzante, dar nu pentru cei care le-au trait. Ceea ce se traduce ca American Made e un film care te prinde, te tine cu sufletul la gura, cu gura hahaind din 5 in minute, si cu minutele ticaind in defavoarea personajului Barry Seal, jucat excelent de Tom Cruise.

American Made: Barry Seal

Barry Seal este un pilot foarte inzestrat care, la finalul anilor ’70, avea o viata banala, cu un job interesant, nevasta si copii. Cand un agent CIA il abordeaza pentru a-l recruta in misiunile lor militare, totul se schimba pentru Barry, care se vede pus in fata unor oportunitati financiare pe care nu le poate refuza, chiar daca vin la pachet cu riscuri nasoale.

Astfel, incep afacerile cu cartelul columbian Medellin, din care facea parte si Pablo Escobar. Si in scurt timp, Barry invarte pe degete CIA-ul, traficantii de droguri, DEA si FBI-ul. Dar pana cand?

Impresie generala – iz de documentar, nuante de comedie, dar in esenta o drama

Cel de-al treilea film biografic al lui Tom Cruise (dupa Born on the 4th of July si Valkyrie) ar fi trebuit sa se numeasca Mena, dupa orasul in care familia lui Barry Seal s-a refugiat, pentru a nu atrage atentia in anii ’80. Tom Cruise, cu figura lui carismatica, reuseste sa faca din personaj un adevarat spectacol. Izul de documentar pe care-l prinde filmul, asociat cu evenimentele adevarate, nu face decat sa dea si mai multa savoare acestei pelicule dinamice, din care nu lipsesc ingredientele suspansului: traficantii, armele, drogurile si femeile frumoase.

Ca orice poveste de tip rise & fall, scenariul e cu de toate: cu mirajul imbogatirii duse la extrem, cu cliseele legate de euforia banilor (casa cu piscina, bijuterii, show off in comunitate), cu criminali si cu politisti, cu peisaje exotice si cu scene intense.

Atmosfera retro accentuata de scenografie si costume este grozava, parca aduce putin chiar cu filmele romanesti din era comunista, dar intr-un sens bun, aproape nostalgic, mai ales ca povestea dramatica a lui Barry Seal este povestita in ritm de comedie.

Pentru ca Narcos este serialul meu preferat, n-am putut sa nu observ ca personajul lui Pablo Escobar este redus la un figurant ce abia spune 2 vorbe si care este eclipsat de personajul Jorge, lucru ce mi-a scazut nitel respectul pentru autenticitatea istorica. Poate pentru ca mi se pare ca Wagner Moura a facut o treaba atata de buna interpretandu-l pe Escobar, ca nimeni nu-l poate egala.

Adevaratul Barry Seal se numea Adler Berriman Seal si povestea lui a fost spusa de cea de-a treia nevasta, cea portretizata in film, cu care avea 3 copii. Ea a marturisit ca in 1975, el s-a implicat in traficul de droguri si in anii 80, avea o relatie stransa cu cartelul Medellin, asa ca au trebuit sa se mute din Luisiana in zona rurala a Arkansas. Pana in momentul cand a fost prins, el facuse peste 100 de transporturi de droguri, introducand in State narcotice in valoare de 6 miliarde de dolari. Si-a fentat apoi sentinta de 10 ani de inchisoare, folosindu-se de cunostintele sale pentru a-i servi presedintelui american Reagan in conflictul din Nicaragua. Nu se stie de ce nu a fost inclus intr-un program de protectie a martorilor, lucru care nu exclude faptul ca sfarsitul sau nu se leaga de clanul Medellin, ci de CIA.

Filmul numara si un scandal legat de fiica din prima casnicie a pilotului, care pretinde ca negocierile productiei nu au fost tinute cu persoana potrivita (cea de-a treia nevasta si copiii acesteia), ci ca ea ar fi trebuit sa fie consultata. De asemenea, in timpul filmarilor,mai exact in ultima zi, a avut loc si un accident tragic, in care si-au pierdut viata 2 piloti.

Inchei cu recomandarea insistenta sa bifezi filmul, este o pauza savuroasa de la realitate (calatorind intr-alta realitate, aspirationala si criminala), din care te vei intoarce relaxat.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.