Anul asta, Anim’est este despre pufosenii mieunate, bune de pus iarna pe burta si surse de vibratii relaxante, care te tintuiesc in aceeasi pozitie cu zecile de minute, caci n-ai vrea sa deranjezi felina. Si cum eu sunt o mare iubitoare de pisici, hop la Anim’est! Doar ca, ce sa vezi, am nimerit poate singura productie fara picior de pisica prin ea…Kubo si lauta magica.

In brate cu oita-logo Anim’est, la vizionarea Kubo si lauta magica

Kubo si lauta magica

Lipsa pisicilor a fost rapid compensata de un fir narativ cuceritor, o poveste japoneza despre un pusti, Kubo, care putea aduce la viata origami-urile prin cantecul unei laute.  Inainte de lasarea intunericului, el fermeca satul cu lauta sa iar banii stransi ii foloseste pentru a-si hrani mama, ce sufera de varianta japoneza a autismului (adica isi revine noaptea si spune povesti despre samurai).

Si intr-o seara, Kubo incalca promisiunea de a reveni acasa inainte de apus si ramane in padure, unde incearca sa ii contacteze spiritul tatalui sau mort, fara succes. Ceea ce intr-adevar reuseste este sa le atraga pe surorile malefice ale mamei sale, fiicele Regelui Luna, un fel de sicarios care nu stiu sa injure in spaniola. Si mult mai creepy. Tim Burton creepy.

De aici, incepe adevarata istorisire a lui Kubo, micul erou a carui lauta reuseste sa salveze ziua, dupa o insiruire de obstacole relativ previzibile, dar foarte bine realizate grafic si imbibate in sclipire narativa.

Impresia generala – un film musai de vazut in cinema

Kubo si lauta magica este o animatie putin creepy, putin boema, putin japoneza si foarte bine realizata. Cand actiunea se petrece intr-un satuc asiatic dar toata lumea vorbeste engleza, pornesti de la o oarece frustrare, dar povestea este atat de captivanta, in naratiunea ei de basm, ca la final, ii ierti pe toti si apreciezi starea cu care te-a lasat, la final.

Mai ales ca vocile personajului sunt foarte expresive si apartin unor actori iubiti – Ralph FiennesMatthew McConaughey, Charlize Theron,  Art Parkinson.

Si pentru ca totul e bine cand se termina cu bine, si animatia aceasta are un happy end (tot in stil japonez, cu nitica moarte), dar mi se pare ca modul cum s-a terminat a fost atat de ingenios si de cald si de induiosator, ca pana si Putin de-ar fi fost in sala, ar fi scapat un „awwww”.

Vizionare placuta!

Kubo si lauta magica va fi distribuit de Ro Image si-n cinema, din 14 octombrie, dar, intre timp, poti sa dai o fuga la Anim’est si sa vezi o animatie cu pisici. Sau nu.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.