• Personaje principale: Messala (Toby Kebbel) si Ilderim (Morgan Freeman)
  • Regizor: Timur Beckmambetov
  • Casa de distributie: CineForum
  • Durata: 123 minute
  • Lansare in Romania: 19 august

Ben Hur este cea de-a treia ecranizare a romanului din anul 1880 al lui Lew Wallace, “Ben-Hur: A Tale of the Christ”, ceea ce face ca asupra acestui remake sa se plaseze cu gratie o presiune pe masura succesului celor doua ecranizari anterioare, din anii 1959 si 2010.

Ben-Hur

Voi incepe prin a marturisi cu rusine ( si de aceasta data) ca nu m-am pregatit corespunzator pentru a putea face o comparatie intre cele trei pelicule, asa ca voi fi succinta si ma voi rezuma strict la filmul ce-i aduce in prim plan pe Judah Ben Hur, interpretat de Jack Huston, print al Ierusalimului acuzat pe nedrept de tradare chiar de catre fratele sau adoptiv, soldatul-mandrie al Romei,  Messala, jucat de catre Toby Kebbell.

Filmul de actiune, drama si aventura incepe chiar cu punctul culminant al intrigii, celebra intrecere a carelor, pentru ca mai apoi povestea sa o ia de la inceput cu expunerea evenimentelor ce au dus faptele pana in punctul mentionat. Cei doi frati, Judah Ben-Hur, print evreu, si Messala, romanul adoptat de catre familia lui Judah, traiesc in pace si armonie pana in momentul in care fratele adoptat de catre familia de evrei se simte marginalizat prin prisma originii sale si decide sa-si puna viata in slujba Imperiului Roman. Printe motivele acestei decizii luate de catre Mesalla se numara si idila mocnita dintre acesta din urma si Tirzah Ben Hur. Caci deh, ce film din ziua de azi nu are in desfasurator si o o mica poveste de iubire?

Plasat temporal in timpul lui Iisus si al lui Pontiu Pilat, perioada surpinsa este cea a romanizarii, cand tradarea era aspru pedepsita. Ceea ce se va intampla si cu familia lui Judah, acuzata pe nedrept de tradare de catre chiar fratele sau adoptiv, Messala, care dornic de glorie si respect din partea romanilor va ordona uciderea femeilor Ben Hur si trimiterea lui Judah la galere.

Dupa o perioada de 5 ani in care doar speranta revederii familiei si razbunarea l-au tinut pe Judah in viata, acesta se va intoarce in Ierusalim pentru a cauta dreptatea furata.

Incepand din acest punct, garantez ca filmul va va tine cu sufletul la gura de-a lungul evenimentelor ce vor urma, mai ales pe cei care nu au vizionat niciunul dintre primele doua ecranizari anterioare. Desi finalul este unul previzibil, mai ales prin “interventia divina”a lui Iisus, Ben-Hur este un film ce merita urmarit atat de catre cei neinititati in tainele-i, cat si de catre cunoscatorii cu experienta, pentru a putea face o comparatie si a trage propriile concluzii.

Puncte tari si puncte slabe

In alta ordine de idei, nu va lasati distrasi de probabilitatea ca Esther ( Nazanin Boniadi), servitoarea ce-i va deveni sotie lui Judah, sa poarte o pereche de pantaloni albi, mulati, in momentul in care ies la plimbare calare impreuna, si nici de parul ei ce pare perfect aranjat la salonul din coltul Ierusalimului. Sunt doar unele dintre acele mici detalii ce nu-i fac cinste filmului Ben Hur.

Dar interpretarea lui Morgan Freeman, care aduce foarte mult ca infatisare cu un jamaican pensionat, este unul pe masura experientei actorului, avand un rol cheie in derularea povestii. Precum si intrecerea carelor, din finalul filmului, punctul culminant al actiunii, sunt momente pentru care si aceasta ecranizare merita vizionata.

Vizionare placuta!

Asa ca, incepand cu data de 19 August, filmul Ben-Hur, oferit de CineForum Romania, va va astepta cumintel in cinematografe pentru a fi vizionat de catre toti cei pasionati de intrigi si actiune.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.