Pentru orice iubitor de muzica reggae, filmul despre viata lui Bob Marley, One love, este un must, nu trebuie ratat. Un pionier pentru muzica reggae, Marley, a fost un revolutionar pasnic, un activit non politic, care prin intermediul muzicii lui a reusit sa readuca pacea in Jamaica in contextul crudului razboi din perioada anilor 1970.

One love, despre Bob Marley

Filmul incepe cu pregatrea primului concert sustinut in Jamaica, in 1976, alaturi de colegii din trupa The Wailers. O Jamaica tulbure, cu violente puternice zilnice, o atmosfera tumultoasa, cu masini oprite si crime la fiecare pas. In acest context, inainte de concert Marley incearca sa fie omorat, dar este salvat de catre managerul sau.

Impresie generala – o pagina de istorie

Filmul este presarat cu cateva imagini din trecutul lui Robert Nesta “Bob” Marley, care  a avut o copilarie tumultoasa, nu si-a cunoscut niciodata tatal, iar imaginea recurenta din film descrie un copil fungind din flacarile care cuprinsese un camp de porumb si din care apare un soldat ce il salveaza si il ia sub ocrotirea sa.

Dupa esuarea de a-l omori pe Marley, acesta a decis sa plece din Jamaica si a calatorit in Anglia pentru a-si proteja viata sa, iar pe Rita si copii ii trimite in Delaware la mama sa. In Londra gaseste inspiratie si suport pe partea de productie muzicala, iar carierea muzicala prinde aripi. Albumul Exudus, lansat in vara anului 1977, reuseste sa ramana 56 de saptmani in topul din Marea Britanie, iar piesele de pe acelasi album: Jamming, Exodus si Waiting in vain rezoneaza si astazi cu fanii muziciii rastafari.

Chiar daca se stie ca Marley, in plan personal, are 10 copii cu 7 femei diferite si doi copii adoptati din relatiile lui Rita, filmul prezinta relatia indeaprope doar cu Rita Wilson, care a fost si prima iubire, prima sotie si partenera de cantat, parte din trupa Wailers. Pe de alta parte filmul il care ca producator pe Ziggy Marley, unul dintre fiii lui Bob Marley cu Rita, astfel ca personajul feminin apare ca un personaj de referinta din viata lui Bob Marley.

Actrita o interpreteaza extrem de bine pe Rita puternica, care mereu a stiut cum sa-l ridice, sa-i aduca echilibru, sa-i spuna adevaruri dureroase, care a avut grija nu doar de copii lor cat si de copiii altora, dar care l-a si acompaniat si l-a sprijinit in demersal artistic.

Vorbeam cu sotul meu si am remarcat ca personajul lui Bob nu reiese ca a avut un spirit revolutionar, asa cum reiese din documentarele cu Bob Marley, ci, mai degraba, unul pasnic, iubitor si bazat pe unificare: one love, unde nu exista ceilalti, suntem toti unul.

Muzica lui Nasta este preserata cu mesaje religioase, influentata de biblie si de vorbele profetului Majestatea sa Imperiale Haile Selassie, din Etiopía, care a impulsionat si a reinnoit miscarea rastafari din insula. Cu toate ca Jamaica ii este tara in care s-a nascut, pe care a influentat-o cel mai mult cu muzica sa, pe care a facut cunoscuta in intreaga lume, totusi taramul african a fost apraope de sufletul sau si se remarca in film cat de mult a insistat sa aiba concerte si in Africa chiar daca nu exista infrastructura, cee ace si intampla.

In oglinda fimul se termina tot cu scena din ultimul concert sustinut tot in Jamaica,in Kinstontown, in 1978, pentru “One love peace concert” unde reuseste sa-I aduca laolalta pe cei doi reprezentanti ale partidelor politice in opozitie si in care cei doi ajung la un cozens, iar pacea se restaureaza in Jamaica.

Muzica lui Bob Marley ramane simbolul pacii, al iubirii si al libertatii.

Articol scris de Diana Cernahoschi

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.