• Personaje principale: Vivian (Jane Fonda) si Diane (Diane Keaton)
  • Regizor: Bill Holderman
  • Durata: 103 minute
  • Casa de distributie: Vertical
  • Lansare in Romania: 25.05.2018

Acum ceva timp, am citit „Cel care ma asteapta” de Parinoush Saniee si, desi mi-a placut la nebunie povestea protagonistei, am considerat ca finalul era de tragedie greaca, m-am bosumflat si-am zis ca-mi pun in cui o perioada cartile autoarei. Asta pentru ca (book spoiler) personajul principal a fost nevoit sa inceteze sa traiasca inainte sa…inceteze sa traiasca. Presiunea societatii, a copiilor si a propriilor prejudecati actioneaza ca un obstacol pentru femeile mature, ce nu se pot bucura de viata la fel ca cele in floarea varstei. Iata tema filmului Book club, o pelicula ce se cerea demult produsa, ca sa incurajeze orice femeie, indiferent de ce scrie in buletin, sa isi ia viata in propriile maini.

Book club

Vivian, Diane, Carol si Sharon sunt prietene inca de cand erau pustoaice si au o traditie lunara, aceea de a se intalni in cadrul unui club de lectura. Intr-una din intalniri, Vivian le propune 50 Shades of Grey, un festin erotic care le scoate pe tipe din zona lor de confort si le duce cu gandul ca ar trebui sa acorde mai multa importanta vietii lor amoroase.

Asa ca frivola Vivian accepta sa se intalneasca cu prima ei iubire, timida Diane accepta invitatia unui pilot bogat, focoasa Carol reintroduce seductia in casnicie si formala Sharon isi face cont pe o pagina de intalniri. Ce iese din indrazneala celor 4 merita vazut la cinema.

Impresie generala – o lectie minunata sub forma unei comedii pentru toate varstele

Daca vrei sa ajungi la Book Club (in romana, i-au spus „Clubul femeilor dezlantuite”) doar pentru distributia impresionanta – 4 castigatori la Oscar ( Diane Keaton, Jane Fonda, Mary Steenburgen, si Richard Dreyfuss) si 2 nominalizati (Candice Bergen si Andy Garcia), vei avea parte de o surpriza frumoasa.  Nu doar actorii sunt grozavi, dar si scenariul si toate elementele care contribuie la impresia generala placuta.

Mi s-a parut inspirata intriga filmului, aceea de a le da unor femei mature o carte care sa le faca sa-si regandeasca viata (chiar daca volumele respective au o valoare literara indoielnica). De altfel, 50 shades of Grey e un titlu care vinde in orice context si a actionat ca un carlig, ca un inside joke care te face sa te gandesti ca ai ceva in comun cu personajele (cine n-a incercat macar sa citeasca faimoasa trilogie?). Amestecate sunt caile Hollywood-ului, in orice caz. Tatal actritei care a jucat rolul Anastasiei Steel, protagonista filmului 50 Shades of Grey, este Don Johnson, interpretul lui Arthur din Book Club.

Cu toate ca, la prima vedere, poate parea o comedie despre sex (si replicile abunda in subiecte despre copulare), in esenta e un film despre libertatea de a-ti trai propria viata, indiferent de statutul social, numarul si varsta copiilor, meserie sau personalitate. Cele 4 personaje, charismatice si pline de umor, traseaza, pe parcursul peliculei, o lectie de viata bine fixata in momentele-cheie ale productiei: traieste-ti viata cat inca traiesti. Si asta am apreciat enorm, cu atat mai mult cu cat intotdeauna am empatizat mai mult cu mesajele mature puse in gura unor personaje mai coapte decat cu filmele cu adolescenti si iubiri inocente.

In final, daca mai e nevoie s-o spun, comedia Book Club mi s-a parut plina de farmec si e pelicula perfecta pentru o seara relaxanta cu cea mai buna prietena, chiar (sau mai ales) daca ea e propria ta mama.

 

Comments

comments

One thought on “Book club – traieste-ti viata cat inca iti traiesti viata”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.