Dupa maratoane de filme de toate felurile, ma bucur sa pot spune ca am avut parte si de-o premiera – aseara am vazut la Cinema City un film moldovenesc si mi s-a parut o comoara cinematografica pe care ar trebui s-o vada tot romanul, tot moldoveanul si tot cinefilul, in general! Nu degeaba se pare ca batut Avatarul in box office-ul din Republica Moldova. Carbon ia o bucatica de istorie, o rostogoleste printr-un scenariu si un stil regizoral de exceptie si o reda spectatorilor intr-o forma mai usor de digerat, mai ales pentru cei care nu au avut parte de ea pe viu.
Carbon
Dima vrea sa faca rost de un apartament si sa se insoare, asa ca decide sa mearga in armata, in plina lupta intre Republica Moldova si Transnistria, ca apoi sa primeasca de la stat locuinta. Dar in drumul sau catre schimbarea destinului, ajunge sa schimbe destinul intregului sat – gaseste un cadavru carbonizat de care prietenul sau, Vasea, nu se indura sa-l lase neingropat crestineste pe camp. Iar de acolo…praf si pulbere!
Impresie generala – umor de razboi din plin in plin context de razboi
Haz de necaz ar fi eticheta pe care i-as lipi-o acestui film desavarsit, dar nu trebuie sa o fac eu, pentru ca si-n posterul peliculei scrie clar – Cine sapa groapa altuia…rade mai bine. Si umorul acesta atat de reusit nu se rezuma doar la o situatie ciudata – aceea de a fi gasit un cadavru necunoscut – dar pica bine si-n plin context de razboi pentru ca ia elementele de lupta si le indulceste putin prin glume bune, ca sa mai respiram o idee, ca de 1 an ne-am tot oprit respiratia de frica. Iar asta o face intr-un stil respectuos, plin de inspiratie, rupt din insight-uri cat se poate de autentice despre razboi si educativ pentru mine, spre exemplu, care nu stiam mai nimic despre acest conflict.
Ce-i drept, se pare ca povestea are si un sambure de adevar – in vremea razboiului lor, lesurile soldatilor cazuti in lupta se gaseau la discretie pe camp, iar masina cu care erau culese se tot plimba de la un sat la altul pentru ca nimeni nu voia sa si-i asume. De aici, aparitia lui “Ion” ca personaj-cheie al peliculei. Un alt personaj-cheie este Vasea, interpretat de Ion Vantu, originar din Cernauti, dar care activeaza la teatrul din Targu Mures. Dupa vizionarea Carbon, el ne-a marturisit ca povestea vietii lui, purtata prin mai multe meleaguri, a eterminat si critica lui ca actor – pentru moldoveni, vorbea prea romaneste, iar pentru romani, vorbea prea moldoveneste. Parerea mea e ca, in film, e pur si simplu perfect.
Pe langa umorul fantastic si actorii grozavi, sa stii ca flow-ul este cat se poate de ritmic, gradual si natural – povestea se construieste cu rabdare si profunzime, cu elemente care-i dau carnita laturii istorice, dar care sunt filmate intr-un stil captivant si foarte modern, ba chiar si coloana sonora este extrem de savuroasa. De twist-uri nu mai zic – pare un manual al intorsaturilor de situatie, iar pentru treaba asta cheapeau scenaristei Mariana Starciuc.
Daca sa dai iama in cinema din 7 iulie sa-l vezi? Musai!