• Personaje principale: Mowgli (Neel Sethi) si Shere Khan (Idris Elba)
  • Regizor: Jon Favreau
  • Casa de distributie: CineForum
  • Durata: 105 minute
  • Lansare in Romania: 15 aprilie

Stiu ca evolutia naturala a fost dinspre maimuta spre om, dar eu, cu toata mandria, am devenit din om maimuta. Cum asa? Pai copil fiind, nu ma atingeam de copaci, nici macar nu mergeam cu bicicleta. Dar uite-ma mai ieri robotind printre crengi, la invitatia RanEvents si CineForum, in cinstea premierei Cartea Junglei, filmul care m-a cucerit la primul raget de animal la Imax.

 Cartea Junglei

Cartea Junglei, varianta 2016, este un film si nu o animatie dar modul cum a fost realizat te face sa crezi ca undeva acolo, in echipa de productie, s-au adunat profesionisti din ambele tabere. Povestea urmareste firul narativ al volumului de povesti publicat in 1894 de Rudyard Kipling: Mowgli e un „pui de om” orfan, crescut de lupi. Tatal sau fusese omorat de tigrul malefic Shere Khan, dar nu inainte ca barbatul sa foloseasca „floarea rosie” pentru a-l arde si a-l lasa chior pe animal.

Dar Shere Khan descopera puiul de om in Ziua Pactului Apei, cand toate animalele se adunasera in jurul apei. Si decide sa-l omoare, cu orice pret. Ajutorul lui Bagheera, Baloo, Raksha si al elefantilor este crucial pentru supravietuirea lui Mowgli.

Iar cat se canta, cat se danseaza, cat se leneveste si cat se tresare la acest film, ramane sa descoperiti. Pe mine m-a fascinat!

Se spune prin popor…

Eu nu am nimic de reprosat filmului, serios. Mi s-a parut atat de frumos realizat si de emotionant, incat tare mi-e c-am sa-l mai vad inca o data, cand prind ocazia. In schimb, umbla vorba prin targ ca nu ar fi un film de copii, desi povestea originala era dedicata fiicei lui Rudyard, care a murit la 6 ani. Intr-adevar, filmul are numeroase secvente in care personajele negative apar brusc in cadru. Facea un carcotas misto ca astfel de secvente se repeta cu o frecventa mai mare ca-n filmele de groaza!

In alta ordine de idei, am mai auzit pe cineva spunand ca nu a fost deloc ok coloana sonora, ca au lipsit o gramada de melodii sau ca cele care s-au fredonat au fost integrate cam fortat si parca nu au fost interpretate din toata inima. Repet, mie mi-a placut totul, dar va avertizez!

Ce a fost fantastic

…totul? OK. Hai sa le luam pe rand.

Regizorul Jon Favreau, ajutat de tehnici grafice de ultima generatie, schiteaza o dinamica grozava a filmului – nu ai timp sa te plictisesti, nu ramai intr-o anumita stare: ba razi, ba te sperii, ba te emotionezi…totul e un mix de trairi intense si filmul e o experienta.

Neel Sethi e un actor-copil fantastic! Natural si foarte expresiv, interpretul lui Mowgli e genul de pusti pe care-l admiri si pe care vrei sa-l protejezi deopotriva.

Arsenalul de vedete de calibru mare care-si imprumuta vocea animalelor: Idris Elba – Shere Khan, Bill Murray – Baloo, Lupita Nyong’o – Raksha, Scarlett Johansson – Kaa.

Din culise

E prima oara cand sarpele Kaa e interpretat de o femeie. Scarlett Johansson era insarcinata in 8 luni cand a interpretat-o pe Kaa.

Bill Murray ii ofera vocea lui Baloo in film dar fratele sau mai mare, Bryan Doyle-Murray a fost vocea lui Baloo in ecranizarea din 1998.

Puii de lup sunt botezati dupa numele actorilor si membrilor din staff.

Filmul a fost lansat pe 8 aprilie in India, pentru a oferi un tribut mediului care a inspirat actiunea.

Vizionare placuta!

Filmul este distribuit de CineForum si apare in cinema din 15 aprilie.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.