Probabil cel mai profund film al anului

Close este propunerea Belgiei pentru categoria Film Strain la Oscar, ajunsa in shortlist-ul de 15 titluri, in decembrie. Nu s-a calificat ca finalista, dar filmul este o capodopera emotionanta, pe care eu as numi-o epicentrul cinefil al sentimentelor contradictorii. Pentru ca am simtit o lupta continua intre a proteja si a culpabiliza protagonistul, pe tot parcursul povestii. Si ca fundal al acestei batalii, toate celalalte emotii s-au perindat hotomane in diferite scene de veselie, de tristete, de dor, de confuzie, de teama, de furie si de empatie.

Ce ramane, insa, in urma acestui film este convingerea ca este unul dintre cele mai bune vazute in ultima perioada.

Close

Leo si Remi sunt nedespartiti, doi copii dintr-o regiune inflorata a Belgiei si intr-o perioada aparent inflorata a vietii lor. Dar cand bullyng-ul incepe sa le fisureze prietenia, presiunea emotiilor devine prea greu de procesat pentru unul dintre ei.

Impresie generala – un film de stare, la care trebuie sa te duci cu inima deschisa

Rolul protagonistului este sfasietor de dificil chiar si pentru un adult. Iar ca sa fie interpretat fara cusur de un copil, mi se pare o minune! Eden Dambrine este o minune! Asta-i principalul lucru pe care vreau sa-l transmit, inainte de toate. Pentru ca filmul este unul de stare, de conexiune cu cele mai profunde emotii ale publicului, fara o actiune intensa. Iar ca sa convingi publicul sa ramana cu tine pentru a-i livra scene de emotie, e o lupta mult mai grea decat atunci cand ii livrezi o explozie spectaculoasa, un moment de suspans intre doua carteluri sau alte scenarii in care accentul nu cade neaparat pe talentul actoricesc.

Povestea din spatele filmului e si ea simpatica: regizorul Lukas Dhont era in stadiul de selectie a distributiei cand l-a vazut pe Eden Dambrine, protagonistul peliculei, intr-un tren. Copilul vorbea cu alti amici de varsta lui, iar cineastul i-a privit indelung expresiile fara a-l auzi, pentru ca asculta muzica la casti. Expresivitatea si profunzimea lui Lukas l-au convins sa-i propuna rolul pe loc, iar dintre cei 40 de copii ajunsi la casting, el s-a dovedit a fi cel mai potrivit, concluzie confirmata si prin chimia cu Gustav De Waele, interpretul lui Remi.

Povestea filmului este inspirata din pictura We Two Boys Together Clinging, de David Hockney, care la randul ei este inspirata de un vers din Leaves of grass, de Walt Whitman.

Comments

comments

One thought on “Close – epicentrul cinefil al sentimentelor contradictorii”

  1. Pelicula a primit o nominalizare la Oscar, deci se afla printre cele cinci finaliste ale shortlist-ului din decembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.