Creed III. Cu retragerea lui Adonis Creed. Cu disparitia lui Rocky. Ai spune ca astrele nu s-au aliniat asa grozav pentru scenariu cand, de fapt, in targ se zvoneste c-ar fi cel mai bun Creed de pana acum. Pentru ca e ceva mai profund, poate chiar mai dark, asa cum spunea Stallone intr-un interviu. Pentru ca e mai mult decat box. Asa cum spunea protagonistul pe la mijlocul filmului. Pentru ca nu e asa nisat, cum imi imaginam eu, vazand toti campionii din boxul romanesc veniti la lansarea filmului. Mai scurt: e ce trebuie.
Si, mai ales, e de vineri, 3 martie, la Cinema City.
Creed III
Adonis Creed se retrage in glorie si e pe punctul de a-si trai noua viata linistita si armonioasa, alaturi de familia lui. Dar planul ii este stricat de aparitia unui vechi prieten din copilarie, pe care inchisoarea l-a afectat emotional mai mult decat pare, la prima vedere. Iar principala frustrare a lui Dame este ca Adonis a trait viata pe care el trebuia s-o traiasca, dar si-a pierdut-o in puscarie. Scest fapt lasa la vedere prapastia emotionala dintre cei doi vechi prieteni.
Fun fact: In film, villain-ul este cu cativa ani mai mare decat Adonis Creed. In realitate, actorul Michael B. Jordan este cu 2 ani mai mare decat Jonathan Majors.
Impresie generala – o lupta cu propria constiinta
Pentru publicul de gen masculin, filmul este o expunere reusita a celor mai grele antrenamente pe care sportivii de performanta sunt nevoiti sa le faca pentru a ajunge campioni. Pentru femeile ajunse la vizionarea peliculei, Creed III dezvaluie suficienti pectorali bine lucrati incat sa merite drumul. Iar rivalitatea dintre cei doi are atatea valente umane si e atat de usor de empatizat cu amandoi, ca sigur si asta se adauga pe lista de motive de vazut filmul.
Cu siguranta, e un film cu de toate pentru toti, chiar daca, aparent, ar parea o productie nisata. Iar faptul ca eu am reusit sa ma conectez cu povestea, eu care n-am vazut un meci de box in viata mea si care, cand aud de violenta, dau 5 canale mai in spate, e o garantie ca n-o sa ramana niciun spectator coplesit de volumul de pumni care se impart in stanga si-n dreapta. Ce-i drept, e realist, dar light. Si totusi mi s-a parut putin ciudat ca protagonistul isi lua copilul la meciurile sale de box. Nu este un pic riscant emotional sa-ti vezi tatal luandu-si bataie? Dar uite un subiect de dezbatere bun de comentarii.
Mi-a placut ca esenta filmului, bataia dintre protagonist si antagonist, e construita gradual si cu grija pentru credibilitatea povestii. Dame nu e un personaj de o rautate malefica, ci un villain gri cu o motivatie psihologica ce constituie o fundatie puternica pentru personaj. Mentalul sau sufera transformari, atat raportat la flashback-urile din copilarie, dar si in raport cu starea emotionala in care il surprindem la final (no spoilers, Diana!). Majors joaca un agent al transformarii pentru adonis Creed, dar reuseste in mod credibil sa se maturizeze si el in cele 2 ore de poveste.
Daca ajungi la film lipsit de cunostinte legate de seria Rocky, protagonistul s-ar putea sa-ti para cunoscut si din Black Panther (nu degeaba e chiar un vers pe coloana sonora a Creed III care mentioneaza Wakanda). Iar villain-ul din recentul Quantumania, cu Omul-Furnica. Partea buna e ca povestea se leaga foarte bine si daca n-ai vazut filmele anterioare. Shhh. Te acopar eu. Chiar ti-l recomand si asa. Cel mai bine la IMAX, ca sa devii parte din experienta.