• Personaje principale: Dr. Franks (Tommy Lee Jones) si Bill (Ryan Reynolds)
  • Regizor: Ariel Vromen
  • Casa de distributie: Freeman Entertainment
  • Durata: 113 minute
  • Lansare in Romania: 15 aprilie

Filmul Criminal imi parea, inainte sa-l vad, un film de actiune tipic. Titulatura care, pentru mine, se asociaza cu „da, da, bine, un film acolo, nu conteaza”. Imi place cand asteptarile-mi sunt depasite iar asta s-a intamplat la Baneasa, aseara. Iar Criminal e o poveste care nu se rezuma la actiune (bum, bum, zbang, trosc, yeeey), ci atinge intr-un mod sensibil tema vietii dupa moarte, intr-un stil frankenstein-ist, la nivel psihologic. Si, bineinteles, totul integrat, totusi, in bum, bum, zbang, trosc, yeey.

Criminal

Criminal este Kevin Costner, in rolul lui Jerico, pentru ca omul reuseste sa inspire atata credibilitate si empatie, fiind un sociopat! Jerico a suferit o rana la cap in copilarie, motiv pentru care lobul frontal nu mai poate genera emotii. El este total lipsit de sensibilitate si moralitate. Acest lucru il face candidatul perfect al unui experiment de transfer al memoriei de la un agent CIA in moarte cerebrala.

Ca surogat al memoriei unui om normal, Jerico incepe sa experimenteze trairi nemaintalnite pana atunci. Kevin Costner marturiseste ca a fost atras de scenariu pentru ca prefera filmele cu mai multe nivele de intelegere iar ceea ce l-a cucerit la Criminal a fost complexitatea personajului lui. Regizorul Ariel Vromen l-a ales pe Kevin Costner tocmai pentru ca-si dorea sa-i ofere un rol pe care nu l-a mai avut iar dualitatea lui Jerico a fost interpretata grozav de actor.

I-am prins!

Prima gafa care i-a atras atentia Dianei, compania mea la film, a fost faptul ca Jerico se afla intr-o forma fizica de zile mari, dovedita in cadrul unor batai zdravene, desi fusese inchis in ultimii zeci de ani intr-o celula, prins de gat, deci cu o mobilitate redusa.

In acelasi timp, intrebare: Mi se pare mie sau se simte putin in accent faptul ca Gal Gadot nu e de origine americana iar asta dauneaza intr-un rol in care numele personajului spune altceva?

Ce mi-a placut

Mi-a foarte mult modul cum joaca Kevin Costner. Intr-adevar, mai rar sa-l vezi in roluri semi-negative, chiar daca, in final, el e nenea bun. Dar complexitatea rolului ii ofera si dificultate si mi se pare ca actorul a fost credibil si ca sociopat si ca erou.

Gal Gadot e o alegere foarte inspirata pentru feminitatea si blandetea pe care le aduce filmului, foarte masculinizat, altfel. Cu toate astea, aparitia ei intr-un film de actiune i se potriveste pentru ca fiind din Israel, a fost nevoita sa faca si ea armata. S-a orientat, totusi, spre modelling si a castigat titlul de Miss in 2004.

Echipa filmului a facut un research serios inainte pentru a se informa despre transferul de memorie si au gasit cercetatori in Japonia care sunt in stadii avansate ale unei astfel de ipoteze. Informatiile tehnice din film au, astfel, o baza reala.

Vizionare placuta!

Filmul apare pe 15 aprilie si este distribuit de Freeman Entertainment.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.