• Personaje principale: Churchill (Gary Oldman) si Regele Bertie (Ben Mendelsohn)
  • Regizor: Joe Wright
  • Casa de distributie: Ro Image 2000
  • Durata: 125 minute
  • Lansare in Romania: 19 ianuarie 2017

In scoala, nu eram deloc pasionata de istorie si mi se parea o materie pe care tre’ s-o inveti papagaliceste ca sa nu-ti strici media. Insa filmele pe care le-am vazut in ultima perioada dovedesc ca istoria poate fi fascinanta, atunci cand povestile ei se leapada de tonul plictisit si capata autenticitate vizuala, dinamica narativa. Darkest Hour este unul dintre exemplele ce ar trebui vizionate la ora de istorie despre cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Darkest Hour

Winston Churchill este desemnat pe repede-inainte ca premier britanic, in plin razboi cu Hitler, cand lucrurile o luasera deja la vale. Numirea lui nu multumea pe nimeni, caci politica sa extremista facuse mii de victime in trecut, pe fronturi. Insa Churchill era solutia de compromis pentru o alianta cu opozitia.

Chiar daca Churchill nu parea omul cu care ai sorbi ceaiul de la ora 5, deciziile lui asumate cu cojones se dovedesc benefice pentru salvarea Regatului Unit din ghearele naziste ale lui Hitler. Insa cum se traduce asta in soldati mierliti, reactia lui Hitler si consecinte, tre’ sa vezi musai in Darkest Hour.

Cine a fost Winston Churchill?

Winston Churchill a fost premierul britanic ce a guvernat regatul intre 1940 si 1945, cunoscut pentru incapatanarea sa de a nu semna pacea cu Hitler, atunci cand Marea Britanie parea sa piarda in favoarea nazistilor.

Inainte de a deveni faimos pentru rezistenta care a salvat Regatul Unit de la pierzanie in cel de-al Doilea Razboi Mondial, reputatia lui s-a dus de-a dura cand a apelat la o politica la fel de agresiva in Primul Razboi Mondial si a esuat teribil, omorand inutil o multime de soldati britanici.

In afara carierei politice, Winston Churchill era si un mare orator iar multe dintre citatele lui marcheaza si filmul Darkest hour:

  • „Nu poti negocia cu un tigru atunci cand ai capul in gura lui”
  • „Tactul este abilitatea de a trimite pe cineva la dracu’ si sa-l faci sa astepte cu nerabdare calatoria”
  • „Succesul nu e final, esecul nu e fatal. Curajul de a continua conteaza.”

Churchill este si cel care a popularizat termenul „cortina de fier”, prin alianta sa cu sovieticii din cel de-al Doilea Razboi Mondial iar cariera sa politica nu s-a incheiat in 1945, cum sugereaza filmul, ci a fost reales ca premier in 1951. A trait pana la 90 de ani, chiar daca era teribil de predispus accidentelor.

Impresie generala – fiecare detaliu conteaza pentru ca in final sa fii fascinat de Darkest Hour

Gary Oldman este cel de-al saselea actor din Harry Potter care il joaca pe Churchill si cel care a dedicat peste 200 de ore machiajului elaborat din timpul filmarilor, care i-a adaugat lui Oldman jumatate din masa lui corporala. Asta ca sa-ti dai seama cam cat s-a muncit in acest proiect care, pentru mine, a fost cu atat mai fascinant cu cat prezinta cealalta perspectiva asupra evenimentelor de la Dunkirk, pe care le-am descoperit abia anul trecut, in filmul cu acelasi nume.

Iar devotamentul actorului fata de pelicula poate fi masurat intr-o intoxicatie cu nicotina ulterioara productiei, suferita de Gary Oldman, pentru ca a fumat trabucuri in valoare de 17 000 de lire, pe platourile de filmari, pentru a oferi autenticitate personajului cunoscut pentru viciile sale. De altfel, adevaratul Winston Churchill ofensa o domnisoara care amintea de pasiunea lui pentru alcool, spunandu-i ca el se va trezi din betie a doua zi, dar ea avea sa ramana tot urata.

Magnific regizat, cu accent pe detaliile care faceau din Churchill omul saracastic si temperamental, similar in caracter cu Vadim al nostru, Darkest Hour straluceste in estetica si fluiditate, chiar daca, pe alocuri, parca ai mai ciupi din unele scene sa scurtezi pelicula.

Fii cu ochii pe film si pe Oscaruri, caci se prea poate sa fie marele castigator al Premiilor Academiei 2018.

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.