• Personaje principale: Mike (Mark Walhberg) si Jimmy (Kurt Russell)
  • Regizor: Peter Berg
  • Casa de distributie: Freeman Entertainment
  • Durata: 107 minute
  • Lansare in Romania: 30 septembrie

Deepwater Horizon este povestea celui mai mare dezastru natural din istoria SUA, care a avut loc in 2010, in Golful Mexic, cand putul de petrol ce perfora platforma Deepwater Horizon a fost distrus, lasand in urma un episod dramatic cu 11 morti si 17 raniti, dar mai ales, cu consecinte iremediabile pentru fauna marina. Stiind acest lucru, parca-ti vine sa plangi de dinainte sa vezi filmul. Si, din pacate, filmul e suficient de detaliat cat sa te mai apuce o repriza si-n timpul lui.

Deepwater Horizon

Povestea Deepwater Horizon este prezentata din perspectiva lui Mike Williams (Mark Wahlberg), inginer pe platforma, sotul Feliciei (Kate Hudson) si al lui Sidney, personaj real, supravietuitor al dezastrului. Plecat intr-o misiune de 3 saptamani, Mike este prins in mijlocul exploziei dar decide, inainte sa se salveze pe sine, sa isi ajute camarazii, mai ales pe liderul lor, Mister Jimmy (Kurt Russell), lovit chiar in timpul unui dus.

Ce a provocat dezastrul, cine a luat deciziile si cine a scapat, filmul le povesteste pe indelete, cu conditia sa ai rabdare sa treci peste detaliile tehnice si sa empatizezi cu fiecare dintre personaje.

Impresie generala – un film cu exploratori insuficient exploatat emotional

N-am ce zice, filmul ofera foarte multe detalii, practic iti explica fiecare pas ce a dus la dezastru, fara a fi o propaganda petroliera ce incearca sa scuze episodul. In mijlocul nevoii de a povesti atat de migalos ceea ce s-a intamplat, pare-mi-se ca s-a cam pierdut putin factorul emotional. Bineinteles, dinamica filmului produce suspans si daca nici asta nu poate fi incadrat la trairi emotionale, atunci intoarce fundul si paraseste blogul. Dar ma refer ca filmul abordeaza mai mult emotionalul unui fim de actiune si parca mai putin latura cu adevarat psihologica a personajelor implicate, avand doar la final o tentativa de accentuare a crizei lui Mike.

In alta ordine de idei, apreciez seriozitatea cu care a fost explicata cauza dezastrului si mi se pare ca dintre toti, Kurt Russell este pur si simplu genial, in rolul sau de lider simpatizat, dar neputincios in fata patronilor. Mi se pare fair play si modul cum a fost expus filmul, scenaristic, astfel incat sa nu para o reflectare subiectiva din perspectiva uneia dintre partile implicate, cum te-ai putea gandi, in cazul unui dezastru natural indeung hulit.

Finalul, ca in cazul multor filme realizate dupa cazuri reale, prezinta victimele reale ale exploziei si asta incepe sa mi se pare obigatoriu, pentru impresia de autenticitate.

Vizionare placuta

Deepwater Horizon apare pe 30 septembrie si este distribuit de Freeman Entertainment.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.