• Personaje principale: Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) si Wanda (Elizabeth Olsen)
  • Regizor: Sam Raimi
  • Casa de distributie: Forum Film Romania
  • Durata: 126 minute
  • Lansare in Romania: 06.05.2022

Doctor Strange readuce universul Marvel pe marile ecrane, de preferat pe ecranul IMAX, ca sa fie treaba treaba, sunetul sunet si experienta completa. Si nu o face asa, banal, ci cu o premiera: primul film al seriei cu nuante intense de horror si regizat de un veteran al acestui gen, Sam Raimi, dar si un initiat al filmelor cu supereroi (Spider-Man 2002), ce reuseste sa transforme seria in ceva nou-nout.

Unii gasesc schimbarea asta de bun augur, altii inca o rumega. Ce-i drept, e atat de ciudata, ca doar Doctor Strange o putea adopta.

Doctor Strange în Multiversul Nebuniei

Doctor Strange salveaza o pustoaica de tentaculele monstruoase ale unei caracatite demonice si afla ca fata are puterea de a calatori prin multiunivers, abilitate ce deja a atras atentia unei vrajitoare, dornice sa ii ia locul. Surpriza: vrajitoarea este chiar Wanda, sau mai nou, Vrajitoarea Stacojie, obsedata de a trai alaturi de copiii ei din alt univers, din moment ce in acesta nu are niciunul. 

Puterile ei cresc atunci cand Wanda pune stapanire pe Darkhold, o carte de magie neagra ce o ajuta sa calatoreasca prin vis in multiunivers si sa puna stapanire pe corpul versiunii sale din acea lume. Dar Strange este pe urmele ei, iar infruntarea lor este una epica.

Impresie generala – o nebunie curata, asumata si aplaudata

Ca prinzi sau nu Easter Eggs-urile dintre randuri, ca ai vazut sau nu Wanda Vision, If only si alte productii care ti-ar fi imbogatit experienta filmului sau ca esti de acord ori ba cu schimbarea vibe-ului, astea sunt treburi de discutat pe lung. Dar ce e remarcabil de la primele scene si se imbunatateste pe parcurs: prezenta fantastica a efectelor speciale, ce uneori te duc cu gandul la ilustratiile de tarot, alteori la simbolurile Illuminati (si nu intamplator) sau pur si simplu fascineaza prin creativitatea si calitatea lor extraordinara. Personal, cel mai mult mi-a placut o scena de final, cand spiritele damnatilor il cuprind pe Strange, insa acesta reuseste sa le domine si sa le transforme intr-o pereche de aripi ce-l poarta spre Wanda. O combinatie grozava de elemente estetice fabuloase, mistice si de tehnologie realista!

Actiunea este una complexa, in ritm alert, ce te poarta prin mai multe lumi si iti aduce subtil cateva mesaje principale ale peliculei, dintre care central este ca oamenii au puterea de a se schimba, de a deveni villaini din oameni buni, dar si a-si constientiza actiunile malefice si de a-si asuma schimbarea in bine. Mi-a placut zona gri in care este Wanda: o femeie care a pierdut totul si care tanjeste dupa ceva pozitiv, dupa iubire, dar ajunge sa isi doreasca asta intr-un mod obsesiv, iar mijloacele folosite se intorc impotriva ei si impotriva intregului univers. Dar mi-a placut ca tocmai motivatia si schimbarea ei au facut-o un personaj credibil, si nu unul plat si plictisitor. Daca ma intrebi pe mine, Wanda face tot filmul. Si da, asta si pentru ca Elizabeth Olsen este ravasitor de frumoasa.

A ajutat cu siguranta si revenirea unor personaje mult indragite, in frunte cu Charles Xavier, ce are un rol-cheie si in aceasta productie. Mi-a placut si twist-ul legat de Captain Marvel: in universul in care Strange trebuie sa poarte lupta cu Wanda, Captain Marvel nu este Carol Denvers, ci prietena ei. Iar aparitia tipului care isi da pumni la standul de pizza, Bruce Campbell, nu este decat un inside joke pentru a marca semnatura regizorului Sam Raimi. 

Sala a aprobat noua atmosfera sumbra din Doctor Strange în Multiversul Nebuniei, cu toate scenele ei pop-up, dark si unele de-a dreptul macabre. Eu recunosc ca inca le procesez si le integrez in stilul cu care eram obisnuita. Ajuta sa fii fan al regizorului si sa ii recunosti stilul. Ajuta sa fii familiarizat cu parcursul Wandei in universul Marvel. Ajuta sa fii flexibil. Recunosc ca mi-a lipsit umorul Marvel si mi-ar fi placut mai multa umanitate in poveste, dar si asa e una complexa, asa ca inteleg compromisul. 

In final, trebuie sa mentionez ca sunt 2 credit scenes si ca a doua este adorabila! Vizionare placuta!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.