• Personaje principale: Violet (Maggie Smith) si Robert (Hugh Bonneville)
  • Regizor:  Michael Engler
  • Casa de distributie: Ro Image 2000
  • Durata: 117 minute
  • Lansare in Romania: 13.09.2019

Am fost aseara la cinema Downton Abbey la Baneasa si simt de parca mi-am vizitat o matusa in varsta, care locuieste intr-un viloi de bastani. Nu, nu am vreo matusa Tamara. Dar te invit si pe tine sa faci o vizita familiei Crawley, indiferent daca ai vazut sau nu serialul Downton Abbey. O sa iti placa atat de mult incat vei dori sa dai timpul inapoi in acele vremuri.

Un mic secret: eu nu vazusem nici macar o secventa din serial, inainte sa il descopar pe marele ecran.

Downtown Abbey

Familia Crawley si servitorii ei se pregatesc sa primeasca vizita regelui si a familiei lui. E o onoare care-i fericeste pe toti, pana in punctul in care se lovesc de formalitatile si sclifoselile ce vin cu protocolul regal.

De acolo, din miere totul devine fiere si incep micile barfe, micile lupte si in final marile victorii, care au consacrat acest gen si l-au adus la inima telespectatorilor.

Impresie generala – totul e bine cand se termina cu bine

Intalnirea cu decorul de la Downton Abbey e un moment emotionant, in care ochii se bucura de un festin vizual cum rar iti este dat sa savurezi. Mobila pretioasa, arhitectura princiara, rochiile rafinate si privelistea conacului iti taie rasuflarea, c-ai putea sa stingi sonorul filmului si sa te uiti doar cu inima.

Dar nu vei face asta. Te vei bucura de tonul sarcastic cu care madame McGon…pardon, Violet isi spune replicile taioase si profesoara Umbri…pardon, dama de companie a reginei i le imprastie, din start. Da, cele doua figuri cunoscute din Harry Potter se dueleaza din vorbe si aici.

Am apreciat modul cum fiecare personaj este conturat printr-o micro-naratiune personala si mai ales ce frumos se armonizeaza aceste povesti intre ele, pentru a converge spre emotia suprema: empatia. De mentionat ca doar cadrul e de epoca, problemele sunt cat se poate de moderne.

Downton Abbey pare un hibrid intre un basm cu printese si un reality show despre nobilimea engleza insa fiecare detaliu inclus doar de dragul atmosferei este pe deplin savurat. Chiar daca actiunea usurica precum o carte de bucate, la final te simti satisfacut si inspirat. Ghici cine se uita azi dupa rochii vintage?

In final, as putea spune ca filmul este delicios chiar daca nu ai background-ul serialului. Imi imaginez cat de misto e, daca-l ai. Asa trage-ti trena pe tine si du-te la cinema. Vizionare placuta!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.