• Personaje principale: Holt (Colin Farrell) si Colette (Eva Green)
  • Regizor: Tim Burton
  • Casa de distributie: CineForum
  • Durata: 112 minute
  • Lansare in Romania: 29 martie 2019

Mi-era dor de urecheatul din copilarie, acum mult mai realist desenat de CGI. Si mi-era dor si de estetica dark si fascinanta a lui Tim Burton. Asa ca noul Dumbo 2019 m-a cucerit rapid cu universul lui de basm in care s-a strecurat si putin intuneric. A fost o experienta aproape senzoriala.

Dumbo

La Circul Fratilor Medici, se naste un elefantel neobisnuit: are urechile atat de mari ca il incurca pana si sa mearga. Pentru ca mama lui devine agresiva atunci cand il protejeaza de batjocura spectatorilor, proprietarul circului decide s-o vanda si sa-l integreze pe micut intr-un numar de parodie.

Dar Dumbo nu este un clovn, ci un zburator. Iar asta ii aduce atat admiratie cat si probleme. Lui si familiei Farrier, ce se ocupa de ingrijirea si dresarea lui.

Impresie generala – trist si vesel in acelasi timp

Sufletul e unitatea cu care masori oamenii. Iar filmul Dumbo demonstreaza ca inca suntem la stadiul in care adevaratii monstri nu sunt animalele, ci oamenii. Am avut emotii ca predilectia catre intuneric a lui Tim Burton se va extinde si asupra unor scene explicite de suferinta a animalelor. Dar in sala alaturata, rula Dumbo dublat pentru copii iar aceasta pozitionare a filmului m-a salvat. Nu apar chinurile animalelor de circ, dar povestea lui Dumbo e atat de trista ca parca m-a lasat asa cu un gust usor amar. Chiar daca finalul e cel mai frumos final dintr-un film cu animale.

Ceea ce trebuie neaparat sa mentionez e ca marea puterea a lui Dumbo, dupa parerea mea, nu e zburatul. Ci capacitatea incredibila de a intelege limba oamenilor. Copiii care au grija de el ii promit ca isi va recupera mama, daca isi face numarul de circ. Si Dumbo executa. Adultii vorbesc despre faptul ca familia Farrier a ramas in urma. Dumbo zboara inapoi la ei sa-i salveze. Colette vorbeste cu Dumbo in timp ce realizeaza reprezentatia. Dumbo o asculta ca un copil cuminte. Ai spune ca Dumbo intelege engleza mai bine decat ca un imigrant mutat in State. Si fie ca o interpretezi ca o exagerare sau faci pactul ca e o poveste fantastica, nu ai cum sa nu observi treaba asta.

O alta slabiciune a lui Tim Burton este si Eva Green. Foarte buna la interpretarea tipului ei de personaj – o bunaciune apararent aroganta, dar de fapt o femeie buna si incercata de viata. Doar ca eu de fiecare data cand o vad, nu pot sa mi-o scot din cap in rolul ei din The Dreamers. Si ma amuza putin ca acum a aparut intr-un film pentru copii.

All in all, Dumbo zboara cu usurinta catre inimile spectatorilor, asa ca vizionare placuta! Merita vazut la IMAX, la AFI, ca sa te bucuri cum trebuie de efectele vizuale.

Comments

comments

2 thoughts on “Dumbo – zburatul nu e singura putere a elefantelului”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.