• Personaje principale: Tommy (Fionn Whitehead) si Farrier (Tom Hardy)
  • Regizor: Christopher Nolan
  • Casa de distributie: Vertical
  • Durata: 107 minute
  • Lansare in Romania: 21 iulie 2017

Dupa filmele de razboi nu ma dau in vant, pentru ca mi-e teama ca ele sunt in vantul pustilor si se lasa cu sange din belsug, figuratie macelarita explicit si scene la care nu ma tine ficatul sa ma uit, cum a fost Hacksaw Ridge-ul lui Mel Gibson. Dar Nolan, regizor si scenarist pentru Dunkirk, are o alta perspectiva asupra esteticii unui film de razboi, poate si pentru ca e primul film de razboi al lui, iar el sfasie prin profunzimea actiunii si nu cea a impuscaturilor. Chapeau, am venit sceptica si am plecat cu inima sfasiata dar plina de emotie, satisfacuta ca nu a trebuit sa transform filmul in teatru radiofonic.

Dunkirk

Dunkirk, de altfel filmat minim in orasul francez ce da numele filmului, este povestea Aliatilor francezi, belgieni si englezi (1500 de figuranti au fost folositi pentru a-i prezenta), inconjurati pe-o plaja de inamicii germani, asteptand un miracol. Soldatii sunt nimiciti gradual de avioanele de razboi ce elibereaza torpile pe plaja si pe vasele care vin sa-i adune, in timp ce nemtii se apropie la sol. Interesant este faptul ca avioanele ce apar in Dunkirk nu sunt rodul post productiei, ci chiar adevarate avioane de lupta englezesti.

In mijlocul acestui context disperat, Tommy este unul dintre soldatii ce asteapta sa fie culesi de o nava engleza si dus acasa. Instinctul de supravietuire il directioneaza spre actiuni uneori egoiste, care de cele mai multe ori se dovedesc a fi in zadar. Tom Hardy, aflat la al 3-lea film despre al 2-lea Razboi Mondial, interpreteaza un pilot englez cu un rol important in apararea camarazilor de la sol iar, de departe, cea mai impresionanta parte a filmului, de altfel si reala, este determinarea civililor care isi iau vasele de voiaj, fara arme, si vin in ajutorul soldatilor ramasi blocati la Dunkirk. Dupa cum zicea si regizorul Nolan: „a fost un esec militar, dar o victorie umana”.

Cele 3 planuri narative se imbina in punctul culminant al filmului, unde nu scapi fara lacrimi. In final, se lasa cu o emotie de parca tu ai fi fost pe front si cu recomandari calduroase aduse prietenilor si colegilor despre Dunkirk. Nu degeaba a debutat cu 98% pe Rotten Tomatoes si are peste 9 pe Imdb.

Impresie generala – sublim, complet, intens, o poveste spusa din inima

Dincolo de faptul ca iti va stoarce niste smiorcaiala, Dunkirk este perfect. Regizorul a asteptat inca din anii de studentie sa-l realizeze, pentru ca nu a avut curajul mai devreme. O asteptare inteleapta.

Perfect ca sunet, mai ales vazut la Imax, unde ajungi sa te feresti de fiecare data cand auzi impuscaturile. Muzica este semnata de Hans Zimmer, cu care Nolan a colaborat si la Inception si Interstellar. El a folosit ceasul lui Nolan pentru a aduce coloanei sonore sunetele tensionate ce urmaresc intreaga pelicula.

Perfect ca imagine, scenariul de 76 de pagini fiind temeprat in dialog, dar abunda in scene de inalta incarcatura emotionala iar totul este rezumat in cel mai scurt film al lui Nolan, dupa Following.

In concluzie, este un film musai de vazut si iubit, unii ii spun cel mai bun film realizat vreodata, altii se rezuma doar la a-l numi „filmul anului”. Eu oscilez intre cele doua.

 

Comments

comments

2 thoughts on “Dunkirk – au spus ca e filmul anului si au avut dreptate”

  1. Pingback: Darkest Hour – cine a fost Winston Churchill si de ce a ramas in istorie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.