Asteptam Elemental cu sete, cu foc si cu capul in nori. La fix cat sa intru in atmosfera animatiei, aceasta poveste minunata careia i-a luat 7 ani sa fie perfectionata pana in cel mai mic detaliu. Si a fost: a necesitat puterea a 151 000 de core-uri, iar scenariul a fost o adevarata lupta impotriva pandemiei. 

Dar cum totul e bine cand se termina cu bine, uite aici marele rezultat – Elemental, o animatie colorata si emotionanta, ce aduce un pic a Upside down, cu twst-uri si gesturi relatable, cu personaje fictive, dar atat de umane!

Elemental

Flama si Suvoi fac parte din lumi diferite: esenta ei este focul, iar esenta lui este apa, lucru ce se reflecta bine si in personalitatea lor – Flama este colerica, iar Suvoi un romantic incurabil si un pic melancolic. Dar in ciuda contrastelor ce ies primele la suprafata, dragostea gaseste o fisura si se strecoara sireata intre cei doi. Iar impreuna nu doar ca isi cladesc relatia, dar contribuie la salvarea Orasului de Foc, amenintat sa fie luat de ape.

Impresie generala – O poveste ce trebuia spusa, despre adaptare si nevoie de a fi acceptat

Tema imigrantilor este una majora in animatie. Initial, am crezut ca Flama intruchipeaza o tanara de origine araba: lumea se teme de ea, intreaga familie are o personalitate de foc, iar limba lor aduce un pic a limba araba. Apoi am aflat ca povestea se inspira, de fapt, de la regizorul Peter Sohn, care a venit in New York cu familia lui din Korea cand era copil si nu vorbea o boaba de engleza. La fel ca si in pelicula, familia lui a deschis un mic magazin in Bronz si si-a castigat existenta vanzand fructe si legume. Ceea ce m-a facut sa apreciez si mai mult nota de autenticitate a povestii. Este emotionanta, gradual construita si fara a da impresia vreo secunda ca este fortata.

Dincolo de radacinile straine ale Flamei, povestea ei atrage si prin cealalta perspectiva: integrarea intr-o societate noua, cu obiceiuri complet diferite si modul cum ea este vazuta si acceptata (sau nu) de rezidenti. Pentru ca, pentru multi, ea nu este altceva decat materializarea temerilor lor, un exemplu de “asa nu” si o entitate cu care n-ar vrea sa fie asociati. De aceea, modul cum Suvoi si intreaga lui familie o accepta si o pretuiesc pe Flama este probabil momentul meu preferat din intreaga animatie. O lectie de umanitate dintr-o poveste despre apa si foc!

Daca povestea te prinde incetul cu incetul, pe masura ce se dezvolta pe ecran, grafica colorata si plina de imaginatie te captiveaza din primele minute: este un curcubeu de elemente si de intelesuri, atat de bogata in interpretari si in aoscieri! Si chiar daca lumile par foarte bine delimitate, e minunat sa surprinzi faptul ca iubirea reuseste sa contopeasca diferentele. 

All in all, Elemental e o propunere strong pentru intreaga familie si merita vazuta asa cum se cuvine: la Imax. 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.