Filmele si serialele romanesti m-au convins de mult timp. Chiar si in momentul de fata, urmaresc un serial romanesc cu tenta politica, ce ma fascineaza. Dar articolul asta e despre ceva destul de nou – un documentar romanesc, unul foarte special pentru mine – pentru ca are o perspectiva feminista si o nota antreprenoriala – Eroine. Inspirational, motivant, o adevarata oaza de empatie si de fascinatie. Eu sunt un solopreneur la inceput de drum si am nevoie de doza asta de emotii pozitive mai des!

Daca si tie ti-au sclipit ochii la ideea de a asculta povestea a 4 femei fascinante pe drumul lor spre antreprenoriat, asigura-te ca ramai la curent cu proiectul Eroine al regizoarelor Isabella Szanto si Mirela Munteanu.

Eroine

Intr-un documentar tihnit si menit sa afiseze realitatea de business si modul cum ea se impaca sau nu cu emotiile personale, Eroine asterne inceputul unui capitol important pentru capitalismul si economia romaneasca: antreprenoriatul feminin. Raluca Zamfir, Tammy Lovin, Beatrice Dumitrascu si Camelia Sucu sunt protagonistele unui jurnal cinefil despre inceputuri, provocari si…noi inceputuri. Despre presiunea atentiei celor din jur, despre timpul folosit strategic, despre puterea unei echipe bune, despre propria disciplina in fata obstacolelor. Si despre cum poti da mai departe.

Impresie generala – o lectie de vointa si ambitie

Dintr-un documentar compact, m-am incarcat cu o multime de emotii pozitive, ambitie si convingerea ca exista femei care sunt dovada vie ca succesul nu este rezervat doar barbatilor. Si dintre atatea lucruri faine pe care le-am auzit, las aici 5 lectii/ parafrazari care mie, una, mi-au generat optimism:

  1. Raluca Zamfir crede ca a invatat o multime de lucruri de la sefa ei din banca, inainte de era Ran Communication, iar asta ma duc cu gandul la un principiu pe care l-am aplicat si eu: e util sa prinzi intai experienta intr-un mediu foarte reglementat, cu oameni ce-ti pot deveni mentori, intr-un ecosistem financiar stabil, unde sa te formezi ca profesionist si sa-ti educi inteligenta emotionala pentru mediul antreprenorial ce va sa vie.
  2. Tammy Lovin adauga totusi ca mentoratul feminin abia este la inceput, pentru ca femeile din Romania abia acum incep sa se bucure cu adevarat de succes, dupa o era profund patriarhala, si in acest proces de proprie dezvoltare si focus intens asupra propriilor oportunitati, e greu sa investesti efortul meritat si necesar de o alta femeie. Abia dupa depasirea propriului apogeu te poti implica sustenabil in mentorat feminin.
  3. Beatrice Dumitrascu a subliniat importanta unui mindset sanatos, mai ales atunci cand dai de obstacole. Pentru ea, obstacolele sunt doar provocari si oportunitati de dezvoltare, ce pot fi depasite cu ajutorul unei echipe bune, fara de care succesul este greu de atins.
  4. Camelia Sucu a mentionat despre switch-ul ei profesional, de la profesia de doctor la cea de antreprenor in design si mobilier, pornit din pasiune. Nu doar ca reorientarea profesionala este posibila, dar este chiar cea mai buna idee atunci cand ai fler, talent, drive si o viziune bine ancorata in context.
  5. Toate cele 4 eroine ale documentarului au construit brandul pe care-l manageriaza in ani si ani, munca nu e o etapa careia ii poti da skip, iar inovatia este o cerinta obligatorie pentru a ramane relevant in industrie.

Si vestea cea buna este ca acest documentar este parte dintr-o serie despre care sper sa mai aud curand. Te invit si pe tine sa le dai un follow atat eroinelor, cat si proiectului si sa ramai la curent cu oportunitatile de mentorat. Eu abia astept sa aflu mai multe!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.