• Personaje principale: Rhiannon (Angourie Rice) si Alexander (Owen Teague)
  • Regizor: Michael Sucsy
  • Casa distribuție: CineForum
  • Durata: 95 minute
  • Lansare România: 23.02.2018

Intoarce-te in timp. Esti la liceu, din nou. Ai o colega de clasa draguta, amabila si aparent cuminte. La un moment dat, o vezi sarutandu-se cu un baiat finut, langa poarta scolii. Ce dragut! Peste vreo doua zile, tot ea, giugiulindu-se cu un baiat mai plinut si mai colorat, pe care nu l-ai mai vazut pana atunci pe holul de langa baie. Nici nu trece o saptamana si colega asta se tine de mana cu…o fata. Apoi un tip carliontat, un baiat scund, un coleg care vorbeste cu precipitatii, din nou un baiat frumusel care joaca in echipa de baschet a liceului, un coleg de la cursul de spaniola si apoi…Da, stiu, iti vin anumite apelative pentru colega asta, dar sa nu te ia valul. Am vazut aseara filmul Every day si am aflat de ce unele adolescente calca pe bec. Stai sa vezi.

Every day

Rhiannon este o adolescenta simpatica, cu ceva probleme de siguranta de sine. Are o relatie toxica cu frumuselul liceului care, de obicei, o ignora, pana intr-o zi, cand petrec impreuna cateva momente de neuitat. Dupa acea zi magica, pe Rhiannon incep s-o abordeze tot mai multi adolescenti diferiti, pana cand unul dintre ei ii marturiseste ca…sunt unul si acelasi.

A, un spirit ce nu poate controla ce corp poseda, se trezeste in fiecare dimineata in trupul unui alt adolescent. Insa, indragostit de Rhiannon, o cauta de fiecare data. Din fericire, si ea este capabila sa treaca peste bariera fizica si-l accepta pe A, indiferent de corpul in care il regaseste in acea zi.

Impresie generala – un film romantic, ce te poarta inapoi in adolescenta

Oamenii se impart in 2 categorii: cei care inca suspina dupa tinerete si adora filmele cu adolescenti, cu care empatizeaza, si cei care ar fi preferat sa se nasca direct adulti de 30 de ani si nu prea mai gusta fiorii primei iubiri. Recunosc, fac parte din cea de-a doua categorie, nu sunt o romantica si perioada liceului nu-mi aduce pe chip decat o grimasa. In acest context, nu prea fac parte din targetul filmului, insa am putut observa ca pelicula are tot ce vor romanticii nostalgici sa bifeze: o poveste de dragoste suava si plina de ingenuitate si intentii bune, o protagonista pe cat de inocenta pe atat de frumoasa si un „el” gata sa se sacrifice pentru ca iubitei lui sa-i fie bine, pe termen lung.

Povestea se tese usor-usor cu sensibilitate si, daca iti plac filmele young adult, e foarte posibil sa ai nevoie de un servetel, pe alocuri. Every day e stimulentul perfect pentru a da apa la soricei. Si ceea ce e grozav e ca finalul este unul realist, chiar si intr-un context de fictiune, si indeamna tinerii sa priveasca relatiile cu maturitate.

Interpretarea mea este ca Every day e o metafora a faptului ca oamenii se schimba, dar raman aceiasi, in acelasi timp, si trebuie sa invatam sa-i toleram si sa-i iubim si sa tinem pasul cu schimbarea lor, pentru a ramane uniti. Nimeni nu ramane pe loc, nimeni nu ramane acelasi.

Ceea ce am apreciat eu este naturaletea actritei de doar 17 ani, ce reuseste sa dea viata cu entuziasm adolescentei tipice, visatoare, cu probleme de familie, profilul perfect pentru a se lasa fermecata de un fel de luceafar, ce in aceasta poveste prinde chip de om pentru a-i fi aproape.

Every day este facut dupa o carte, scrisa de David Levithan, publicata in 2012 si recomandata segmentului 12-18 ani. Cred ca spre ei ma indrept si eu cu recomandarea sa mergeti la film, cu siguranta va veti regasi in personaje si veti suspina romantic dupa iubirea idilica dintre Rhi si A (sau dupa tinutele protagonistei, cum am facut eu).

Vizionare placuta!

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.