Personaje principale: Newt (Eddie Redmayne) si Grindelwald (Johnny Depp)
Regizor: David Yates
Durata: 134 min
Lansare in Romania: 16.11. 2018
Casa de distributie: Vertical

Revenirea in universul Harry Potter e intotdeauna bine-venita cand vrei sa iesi din lumea reala pentru 2 ore relaxante. Dar cea de-a doua poveste din prequel-ul Fantastic Beasts aduna o multime de elemente reale (referintele la nazism, apetenta felinelor pentru jucarii care zdrangane, perspectiva obtuza a birocratilor, vulnerabilitatea celor frustrati de a fi manipulati) incat incepi sa te intrebi daca nu cumva vrajitorii ar putea exista in realitate din moment ce realitatea e atat de prezenta la in lumea vrajitorilor.

Fantastic Beasts

Newt si Tina vor sa-l gaseasca pe tanarul Credence inainte ca acesta sa fie ucis sau sa se inchine lui Grindelwald, un evadat periculos cu o doctrina nazista. Insa in completarea acestei intrigi, o multime de povesti adiacente se agata si se dezvolta iar toate se leaga cumva de Leta, interpretata de Zoe Kravits.

Impresie generala – o continuare pe care tre’ s-o vezi doar dupa prima parte

Nu-mi amintesc de vreun film pentru care sa fie atat de important sa vezi prima parte. Recunosc ca am calcat pe bec si m-am dus uneori la continuari fara sa fi bifat inceputul acelor povesti dar intotdeauna a fost ok. Ei bine, ironia face ca de data asta chiar sa fi vazut prima parte. Dar nu-mi aminteam mai nimic din ea asa ca m-am impiedicat de multe ori de poveste si am strangulat sinapsele in cautarea unei legaturi. Asa ca musai sa vezi Fantastic Animals and where to find them inainte, ca altfel ti se va parea o poveste incalcita si e pacat de efortul vizual al producatorilor.

De altfel, acesta a fost aspectul meu preferat: maiestria cu care a fost prezentata povestea, fantastica din punct de vedere vizual. De la carisma bestiilor ingrijite de Newt la revederea dragului Hogwarts, de la scenografia minunata a orasului ascuns de o statuie pana la costumele grozave ale vrajitorilor…toate astea sunt pur si simplu arta. Si arta la cel mai inalt nivel.

Am apreciat subtilitatea cu care a fost introdus avertismentul ca nazismul ne paste dupa colt. Ca dorinta ca puterea sa apartina doar celor dintr-un  grup etnic pur naste abuzuri si nedreptati. Johnny Depp, cu figura lui de german robotizat, joaca tare bine un villain credibil din punct de vedere psihologic, capabil sa se foloseasca de frustrarile vrajitorilor ca sa-i manipuleze si sa-i converteasca la doctrina lui alunecoasa. Dupa vestea ca actorul nu va mai juca in seria Piratii din Caraibe, ma bucur ca si-a gasit loc intr-o serie care-i sade la fel de bine.

In final, inchei cu confirmarea ca Fantastic Beasts 2 e un must see in special pentru fanii universului Harry Potter dar si pentru cei care cauta relaxarea intr-un SF bine pus la punct.

 

 

Comments

comments

One thought on “Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald – vrajitorii isi schimba bagheta, dar naravul ba”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.