• Personaje principale: Desmond (Andrew Garfield) si Dorothy (Teresa Palmer)
  • Regizor: Mel Gibson
  • Casa de distributie: Freeman Entertainment
  • Durata: 131 minute
  • Lansare in Romania: 4 noiembrie

OK, n-am vazut un sfert din film pentru ca sunt la fel de principiala ca personajul principal, Desmond Doss, si nu suport violenta. Deci n-am vazut, dar am auzit (cand iti obstructionezi un simt, se intensifica altul) ca Fara arma in linia intai are pe atat de multa sensibilitate si gingasie, precum mutilari, sange si impuscaturi. Dar daca nici asta nu e un film grozav, atunci care sa mai fie!

Fara arma in linia intai

Fara arma in linia intai il prezinta pe Desmond Doss, un adventist de ziua a saptea, crescut intr-o familie cu probleme, din Virginia. Desi tatal, veteran al Primului Razboi Mondial, era profund contra inrolarii in armata si fiii crescusera cu ideea ca nu trebuie sa ucida, ambii copii ajung sa lupte in Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Insa ceea ce-l diferentiaza pe Desmond este faptul ca se supune imilintelor pentru a i se accepta faptul ca va patrunde pe frontul intai ca medic militar, fara absolut nicio arma.

Ceea ce este, insa, si mai surprinzator este ca reuseste astfel sa salveze 75 de camarazi grav raniti. Ceea ce este cu adevarat impresionant este ca filmul urmareste o poveste adevarata iar adevaratul Desmond Doss a murit in 2006, la 86 de ani, dupa o viata dedicata semenilor sai.

Impresie generala – principii, sange si o poveste reala

Producatorul filmului l-a ales pe Mel Gibson ca regizor pentru ca era de parere ca el poate da profunzime unei povesti de razboi, asa cum a reusit ca actor in Inima Neinfricata si ca regizor in Patimile lui Hristos. Dupa o singura noapte in care Mel Gibson a citit scenariul, a acceptat de dimineata imediat.

Si uite ce treaba buna a facut, caci prima jumatate a filmului este incredibil de amuzanta si prezinta profilul psihologic al personajelor, accentuand determinarea lui Desmond. E un personaj atat de complex, pentru ca pe de-o parte parte prostut si-ti vine sa-l compari cu Forrest Gump, insa desi si ambitia aduce a acest personaj, e ceva in Desmond mai puternic, mai patriotic, mai generos.

Andrew Garfield il interpreteaza grozav pe Desmond, pastrandu-i inocenta si aspectul fizic rahitic iar actorul spune ca este rezultatul research-ului sau, pentru ca actorul s-a plimbat pe strazile pe care adevaratul Desmond a copilarit sau si-a trait ultimele zile.

O surpriza este aparitia unui militar adevarat, este vorba de Damien Thomilson, cel care a dat viata personajului cu picioarele amputate. In afara lui, o surpriza placuta este actrita australiana care o interpreteaza pe Dorothy, Teresa Palmer, aparitia eroului din Avatar, Sam Worthington, sau a lui Vince Vaughn.

Cu toate ca cea de-a doua parte as fi jurat ca a fost regizata de Tarantino si nu de Mel Gibson, sugestia mea este sa iei o pauza de la film si sa-ti saruti partenerul (nu si daca ai comite incest), pentru ca oamenii care au vazut intregul arsenal sangeros, au zis ca le-a venit sa vomite.

Vizionare placuta!

Fara arma pe frontul intai apare pe 4 noiembrie si este distribuit de Freeman Entertainment. Fuga la film!

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.