• Personaje principale: Dragos Bucur (Andrei) si Cristina Flutur (Ioana)
  • Regizor: Jesus del Cerro
  • Casa de distributie: Ro Image 2000
  • Durata: 116 minute
  • Lansare in Romania: 17 noiembrie 2017

Nu-mi place mancarea traditionala dar da-mi un film produs aici in batatura si e foarte probabil sa-mi fac pofta de filme cu el. Stiu ca nu e in trend sa-ti oficializezi dragul de pelicule autohtone, dar asta sunt si astea-s preferintele mele. De la productia romaneasca Weekend cu mama incoace (si mie nici macar nu-mi place Adela Popescu), am pus productiile neaose pe-un piedestal si acolo au ramas.

Iar aseara am vazut filmul romanesc Hawaii si m-a dat pe spate. L-am adorat, de la prima prima bucata de porc data pe sub mana pana la ultimul cadru cu Ceausescu (la care o sa razi de o sa te prapadesti, te asigur). Si daca strambi din nas…

Filmul romanesc Hawaii

Andrei Florescu este un tovaras optzecist sufocat de restrictiile regimului comunist, care primeste, din neant, o mostenire americana de 3 milioane de dolari, valoarea unui pamant din Hawaii. Totul ar fi fost lapte si miere daca statul nu ar pune laba pe bani, din momentul in care acesta i-ar recunoaste, asa ca eroul nostru bajbaie sa iasa din tara si sa-si ceara averea in Iugoslavia.

Insa socoteala de acasa nu se potriveste cu cea a regimului. Oamenii din jurul lui Andrei nu sunt toti asa onesti ca el si tatal sau (cel mai simpatic mosnegut dintr-un film romanesc, serios) iar 1 mai muncitoresc il surprinde pe protagonist intr-o ipostaza la care nu te-ai fi gandit, la inceputul filmului.

Hai ca ce povestesc eu aici nu e nici pe jumatate la fel de „casto” cum o sa-ti para pelicula.

Impresie generala  – da, e un film romanesc despre comunism, si da, are scene cu ciorba, dar e grozav

Sunt constienta ca bietul Hawaii se va lupta cu preconceptiile propriului sau popor (paradoxal, ma refer la romani, nu la hawaiieni), pentru ca bifeaza cateva clisee: in primul rand, e vorba despre comunism si se mananca ciorba. Zbang, urmatorul, o sa zici, poate. Dar nici nu stii ce-o sa pierzi (vorba lui Dan Diaconescu), caci pelicula asta mi s-a parut cea mai sinistra istorisire despre comunism si daca a reusit sa ma apese pe mine (nascuta fix in 89), cred ca va rascoli de-a dreptul seniorii. Motiv pentru care l-as recomanda in cadrul unei iesiri in familie.

Regizor este Jesus del Cerro, un spaniol care s-a remarcat nu doar prin discursul sau emotionant si amuzant de stalcit de la avanpremiera (pero lo hiciste muy bien, Jesus), dar prin modul genial prin care a condus pelicula spre profunzimea vremurilor de odinioara, chiar daca el nu a experimentat-o. Daca te intrebi ce-i cu spaniolul asta la noi in ograda, sa stii ca tot el e responsabil si de filme romanesti precum Ho ho ho si Ho Ho Ho2 si omul visa sa faca Hawaii de 10 ani, norocul sau ca Dragos Bucur i s-a alaturat atat in calitate de protagonist, cat si drept co-producator.

Alaturi de Dragos Bucur,  joaca si Cristina Flutur (pe care s-ar putea s-o stii din Dupa Dealuri, unde a avut un rol similar din punct de vedere al coloanei vertebrale), Andi Vasluianu, Constantin Cojocaru, Rodica Lazar si Gheorghe Ifrim.

Cu imensa apreciere pentru filmul romanesc Hawaii, inchei cu recomandarea aproape imperativa sa bifezi filmul, si sa-l pui la inima alaturi de Weekend cu mama, Q.E.D, Aferim, Dupa dealuri si alte capodopere autohtone.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.