Personaje principale: Neil Armstrong (Ryan Gosling) si Janet Armstrong (Claire Foy)
Regizor: Damien Chazelle
Durata: 141 min
Lansare in Romania: 12.10.2018
Casa de distributieRoImage 2000

Ma declar vinovata si semidocta in conversatiile despre primul om pe luna. L-am confundat de cateva ori pe Neil Armstrong cu trompetistul Louis Armstrong si a trebuit sa vina Ryan Gosling si Damien Chazelle sa-mi fixeze in minte (prin excludere) care-i care. Asadar, dupa First man, filmul care ar putea adauga cateva scene la mix-ul lui Ryan Gosling cu cerealele de mai jos, am aflat o data pentru totdeauna ca pe nenea Armstrong lunaticul il cheama Neil. Si de acum nu mai uit.

First man

Biopicul First man afiseaza viata lui Neil Armstrong din 1961 (anul anterior decesului fiicei sale, Karen) pana in 1969, cand misiunea Apollo 11 s-a dovedit a fi un real succes si a culminat cu primul contact al omului cu Luna.

Concentrat in principal pe viata personala a lui Neil Armstrong, un personaj introvertit atat in realitate cat si in interpretarea lui Ryan Gosling, filmul se confunda pe alocuri cu un documentar, ceea ce poate fi o perspectiva chiar interesanta.

Impresie generala – cand realismul e mai important decat comercialul

Am apreciat mai mult First man dupa ce am citit articolul asta, pentru ca el mi-a confirmat ca filmul e aproape 1:1 cu realitatea. Si asta inseamna ca Damien Chazelle a sacrificat comercialul si spectaculosul de dragul realismului. Sa-ti povestesc.

In First man, caracterul introvertit al lui Neil Armstrong distruge proiectia ta roz bombon despre primul om pe luna si-i imprastie farmecul in replici banale. Asta ar putea aduce cateva vorbe spurcate la adresa lui Ryan Gosling si asupra talentului sau. Dar apoi afli ca Neil Armstrong chiar a fost un om retras, un om cu vorbe putine dar care a trecut prin multe si a realizat si mai multe. Si atunci ii ceri scuze in gandul tau lui Ryan Gosling.

O alta treaba care ar putea fi neinteleasa a fost stilul Parkinson de filmare. Camera tremura chiar si atunci cand personajele stateau si vorbeau. Dar asta tine tot de realismul ales de regizor sa-si expuna povestea, oferindu-i filmului o ambianta de documentar, un aer de amator care sa apropie spectatorul ca de niste persoane reale. Si imi amintesc scene din film despre care mi-e greu sa cred ca nu s-au intamplat fix la fel: discutia baietilor cu tatal lor inainte de Apollo 11 (o scena inclusa dupa ce baietii adevarati au vorbit cu regizorul) sau dansul dintre Neil si nevasta lui (un alt element real).

Mi-a placut foarte mult interpretarea lui Claire Foy in rolul lui Janet Armstrong, mi s-a parut incredibil de expresiva. De altfel, ea are rolul cel mai emotionant din film chiar daca personajul lui Ryan Gosling face toata treaba. Oricum, Ryan Gosling si regizorul chiar par pe aceeasi lungime de unda, First man are aerul interpretarii actorului, pe tot parcursul lui. Asta nu e intamplator, Chazelle l-a vrut pe Gosling in First man inca de dinainte sa colaboreze pentru La La Land.

In final, as putea spune ca din pelicula asta am ramas cu multe date istorice pretioase, cu o motivatie puternica bazata pe faptul ca orice lucru maret este precedat de tentative esuate si cu faptul ca tot nu inteleg de ce Ryan Gosling e printul femeilor. E un actor mai frumos decat e el ca barbat.

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.