M-am intors de la filmul in care protagonista are nu mai mult de 30 de replici si, ca efect al unei productii explozive pline de suspans si de culoare, eu nu mai am niciuna. Mi-e greu sa vorbesc despre o pelicula pe care, la o noapte distanta de vizionare, inca o procesez, inca ii analizez subtilitatile si careia i-am ramas complet captiva timp de 2 ore si jumatate, cu inima la gura. Dar uite cum Furiosa reuseste sa capitalizeze atentia, emotia si interesul, fara niciun moment de ezitare.

Furiosa

Tanara Furiosa, un personaj cheie in universul Mad Max, este rapita din lumea ei pacifista, abundenta si plina de grija materna. Iar ceea ce experimenteaza ulterior este opusul stilului ei de viata, lucru care subliniaza zicala – what doesn’t kill me better run.

Impresie generala – contrastant si fluid

Pentru o poveste care curge natural, fara a te pierde printre detaliile ei (si detalii sunt cu duiumul), m-am inecat putin. Dar asta pentru ca Furiosa are atatea momente tensionate, in care inima ti-o ia razna, ca e ca un roller coaster hard-core, care te zdruncina, dar iti ofera adrenalina pe care o cereai. Nu glumeste, nu se coteste, e un film contrastant si fluid in acelasi timp, iar efervescenta lui il face unul greu de uitat.

Mi-a placut transformarea graduala, bine documentata, destul de sfasietoare pe alocuri, a Furiosei, dintr-un copil fara griji intr-o adolescenta cu un instinct de supravietuire slefuit de experimente negative intr-un context in care fericirea nu e tocmai o optiune, si nici macar linistea nu e. Iar transformarea ei este subliniata prin efecte ce magulesc toate simturile – o muzica antrenanta, care-ti face corazonul sa bata bum-bum, CGI spectaculos, confetti pentru privire, dar si cascadorii imprevizibile, dintre care cele facute de actrita care o joaca pe Furiosa, chiar si fara a avea carnet de conducere in realitate.

In contrast cu personajul angelic vizual, dar plin de resurse interpretat de Anya Taylor-Joy, este villain-ul episodului, jucat de Chris Hemsworth. El pare fioros, dar pastreaza caracterul jucaus cu care actorul ne-a obisnuit, ducand aceasta joaca inclusiv spre o interpretare caricaturala, ce mai dezamorseaza putin bombele de suspans care apar parca de la scena la scena.

Aceasta poveste fascinanta a fost filmata in Australia, un loc ce surprinde perfect atmosfera dezolanta ce stoarce ultimul strop de speranta al personajelor. Culorile filmului, de si abunda in nuante calde, nu exprima totusi veselia pe care te-ai astepta sa o asociezi cu un soare puternic, mai degraba disperarea personajelor si lupta lor pentru supravietuire intr-o lume secata si de resurse si de umanitate.

Ma opresc aici ca sa nu dau spoilere, desi unele scene, chiar daca nu le stii detaliile, le banuiesti. Doar ca ele vor fi chiar mai intense decat te asteptai. Vizionare placuta si alege IMAX la Cinema City!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.