Dupa primul Gladiator de acum mai bine de 20 de ani, au mai fost incercari de sequel. Ba chiar una era sa fie creata de cantaretul Nick Cave, sub conducerea lui Russel Crowe si a lui Sir Ridley Scott. Dar n-a fost sa fie. Poate pentru ca trebuia sa se creeze aceasta versiune, abia lansata, un spectacol vizual pe cat de brutal, pe atat de impactant si memorabil, musai de vazut la IMAX. Si uite asa Gladiator 2 a pasit in istorie cu tot curajul din lume, sa adune pareri radicale – you either love it or hate it.
Gladiatorul 2
Noul film “Gladiator 2” continua povestea epica a primului film, concentrandu-se pe un nou protagonist care se intoarce in Roma dupa o lunga absenta. Actiunea se desfasoara intr-un moment de mare tensiune, unde personajele principale sunt prinse intr-un conflict intens care declanșeaza haos si le testeaza limitele.
Unul dintre punctele culminante ale filmului este aparitia unui personaj carismatic in arena, aclamat de multime, care aduce un val de emotie si adrenalina. Antagonistul principal, interpretat magistral, este un personaj viclean si strategic, care adauga profunzime si complexitate naratiunii.
Impresie generala – memorabil in toate felurile
Este un film super bine facut, grandios, se simte ca a avut un buget generos. E spectaculos sa vezi arenele romane in toata maretia lor, iar modul cum au marketat filmul prin bannerele imense asezate chiar pe peretii Colosseum-ului din Roma contribuie la perceptia acestei grandori. Treaba asta va trebui s-o cauti in afara blogului meu, dar merita!
De altfel, arena romana este cheia oricarui film Gladiatorul. Si da, Gladiator 2 este marcat de scene de lupta spectaculoase si violente, care sunt centrul actiunii si mentin spectatorii pe marginea scaunului. Desi violența poate parea excesiva, ea contribuie la intensitatea si realismul povestii. Dar trebuie mentionat asta, pentru ca pentru unii e un deal breaker.
Cine se perinda prin arena din Gladiatorul 2? Pai Timothee Chalamet, Miles Teller, Austin Butler, Richard Madden si Paul Mescal au fost printre cei care au participat la auditii pentru rolul principal, Mescal fiind in cele din urma ales. Ca fun fact, Paul Mescal a fost ales si pentru ca arata foarte bine fara tricou. Directorii de la Paramount Studio, Daria Cercek si Michael Ireland, l-au remarcat in scenele la bustul gol din piesa “Un tramvai numit dorinta” de pe West End-ul londonez, si au fost convinsi de performanta sa, ba chiar Cercek a spus: “A jucat rolul lui Stanley, si sunt mai multe momente in care isi scoate tricoul si a fost electric. Doamnele din public au fost foarte vocale, si ne-am gandit, ‘Cred ca l-am gasit pe tipul nostru.'”
O alta barfa picanta despre Gladiatorul 2 este ca in timp ce majoritatea membrilor distributiei au adoptat un accent britanic pentru rolurile lor (inclusiv irlandezul Paul Mescal), Denzel Washington a fost criticat pentru ca a pastrat accentul sau american (din New York). El a comentat acest lucru spunand: “Vei ajunge sa imiti pe cineva si vei sfarsi cu un accent african prost.” Ce ar fi putut contribui la decizia lui Washington a fost faptul ca a primit deja critici pentru folosirea unui accent londonez intr-unul dintre primele sale filme, For Queen & Country (1988).
In final, las cateva cifre. Primul trailer a primit 128 de milioane de vizualizari online in primele 24 de ore, al doilea cel mai vizionat film Paramount, dupa Transformers: Rise of the Beasts (2023), cu 238 de milioane de vizualizari.
Asa ca suna bine, nu? Vizionare placuta la Cinema City.
Per total, filmul este o experienta vizuala impresionanta, cu o poveste captivanta si personaje memorabile. Daca esti fan al genului, cu siguranta merita vazut!