Toate drumurile misterioase duc la Benoit Blanc

Varianta scurta a recenziei pentru Glass Onion: A Knives Out Mystery este – “Da, bijuteria asta spectaculoasa, ce poate depaseste prima parte, este un film-festival, cu o multime de actori savurosi si un scenariu excelent ce duc divertismentul sus de tot, pe-un glob de sticla in forma de ceapa! Daca a face oamenii sa rada e o arta, Rian Johnson si echipa sunt clar artisti desavarsiti! Merita vazut din 23 decembrie pe Netflix”. 

Dar daca ai putin timp liber, sa stii ca as vrea sa elaborez un pic fax…telegrama asta formala si sa punctez totusi de ce mi s-a parut atat de reusit.

Glass Onion: A Knives Out Mystery

Benoit Blanc se afla din nou in centrul unui mister criminal, incercand sa desluseasca secretele unui grup pestrit, aparent adunati prieteneste la un chef si-un joc interactiv. Dar cand miza gasirii criminalului depaseste amuzamentul celor de pe insula si se extinde chiar la salvarea intregii lumi, lucrurile devin cat se poate de serioase. 

Dar fii fara frica, Benoit are un partener de nadejde. Ei, chiar credeai ca-ti spun cine?

Impresie generala – o veritabila doza de dopamina

Stii neurotransmitatorul ala care se elibereaza dupa o asteptare plina de nerabdare, cand in sfarsit ai parte de ceea ce-ti doreai si acel ceva e fix ce trebuie? Ei bine, la mine dopamina asta a fost intr-o doza zdravana, sprijinita de bucuria revederii cu Kate Hudson, mai ales, de umorul extrem de bine gandit, atat contextual, cat si de limbaj, de Easter Eggs-urile pitite abil, de peisajele idilice ce ma fac sa-mi folosesc intregul repertoriu de cuvinte spurcate la adresa iernii si de surpriza ca, uite, exista continuari care-si depasesc debutul.   

Si de Daniel Craig, desigur. Uite-l la raspantie de drumuri, dupa ce si-a completat odiseea de 15 ani in cel mai celebru rol al sau, intr-o noua productie intitulata dupa o melodie, ce aduna un curcubeu de vedete si care, cu siguranta, ar face-o pe Agatha Christie geloasa. Rolul lui e colorat si simpatic, iar regizorul era gata-gata sa-l puna sa aiba un accent diferit, doar de dragul absurdului, in fiecare episod Knives out. S-a razgandit, intre timp, dar sa stii ca umorul absurd nu a pierit de tot, iar cea mai buna dovada este personajul lui Noah Segan, actor ce, surpriza, a aparut si in primul Knives out, cu un alt personaj, Trooper Wagner.

Alte subtitlitati care te-ar putea uimi? O sa gasesti cu duiumul in film. As mai mentiona doar numele surorilor Cassandra si Helen si faptul ca actiunea are in loc in Grecia, iar personajele lor au roluri-cheie in deslusirea misterului. In Antichitate, Cassandra primeste darul profetiei de la zeul Apollo, dar este si blestemata sa nu fie crezuta, asa ca degeaba isi avertizeaza poporul despre Calul Troian. Elena, pe de alta parte, a declansat Razboiul Troian, sadind lent dar sigur pieirea Troiei. Si o sa vezi ca numele lor nu sunt deloc intamplatoare!

Ce mi s-a parut, iar, fain este ca actiunea are loc in vreme de pandemie, lovind direct la corazon cu anumite scene relatable la care iti vine sa arati cu degetul (scuze, mama, stiu ca nu-i frumos) si sa zici ca si tu te-ai simtit la fel. Ce-i drept, in majoritatea scenelor nu poti sa zici asta. Si nu doar pentru ca tu nu ai savarsit o crima, dar pentru ca majoritatea personajelor sunt bogatasi duali ce te vor ameti invartindu-te intre empatie si antipatie pentru ei.

Dar crede-ma, ca invarteala asta emotionala isi merita efortul, timpul si energia, iar eu abia astept sa schimb pareri despre Glass Onion: A Knives Out Mystery. Se supara Mosu’ daca marturisesc ca astept 23 decembrie mai mult pentru film decat pentru el?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.