- Personaje principale: John (Josh O’Connor) si Gheorghe (Alec Secareanu)
- Regizor: Francis Lee
- Casa de distributie: Bad Unicorn
- Durata: 104 minute
- Lansare in Romania: 17 noiembrie 2017
Pana ieri, as fi recomandat Coalitiei pentru familie sa se uite la serialul Modern family, dar zbang, aseara a mai aparut o propunere pe lista: God’s Own Country, pe romaneste Taramul binecuvantat, un film care face cuplul LGBT din serialul cu Sofia Vergara sa para un cuplu de zane, caci productia engleza este lipsita de pudoare iar cadrele super close-up iti indeasa privirea in sufletul personajelor (si nu numai), pe tot parcursul povestii.
God’s Own Country
John este un fermier tanar si rebel, care isi ineaca nefericirea in episoade repetate de betie si partide de sex clandestine cu diversi barbati. Tatal sau si-a pierdut mobilitatea iar bunica sa e batrana, deci el e singurul care trebuie sa se ocupe de o ferma izolata, care nu-i ofera satisfactii.
Cand Gheorghe, un imigrant roman, vine sa-l ajute in sezonul in care oile si vacile urmau sa fete, totul se schimba. Intre ei, se naste din dispret o relatie care depaseste norma afectiva cu care era obisnuit John iar acest lucru il bucura si-l inspaimanta, deopotriva.
Ce se intampla cu cei doi, daca reusesc sa iasa la lumina cu relatia lor tabu, asta poti s-o vezi si tu intr-un film european controversat, care nu va fi difuzat in Europa de Est si China (unde a fost, totusi, piratat).
Impresie generala – greu de digerat dar spectaculos si incurajator pentru comunitatea LGBT
Te anunt de acum, este un film explicit, fara briz-briz-uri hollywoodiene care sa camufleze relatiile LGBT in pupici pe obraz confortabili vizual. De altfel, intr-o discutie ulterioara filmului, Alec Secareanu, interpretul lui Gheorghe, marturiseste ca nu scenele de sex gay au fost cele mai dificile, ci faptul ca a trebuit sa ajute sa fete o oaie el insusi, fara dublura (scena la fel de explicita ca si cele de amor). Noroc ca timp de 2 saptamani inainte de filmari a invatat muncile unui fermier, dat fiind ca personajul sau asta facea de mic si trebuia sa para stapan pe sine.
Mi-a placut ca Alec a tinut sa mentioneze (si asta a fost important pentru mine) ca niciun animal nu a fost omorat pentru film (caci exista o scena cu cateva animalute moarte, dar ele faceau parte din cei 5% dintre puii care se nasc deja morti).
Filmarea a avut loc intr-o ferma din Yorkshire, langa care regizorul chiar s-a mutat ulterior, dupa un lung trai in Londra. Alec ne-a spus ca a colaborat grozav cu el iar faptul ca inainte sa regizeze, el a fost actor a avut o imensa importanta in modul cum au interactionat.
Filmul a primit o multime de premii si pot spune ca cei doi actori au jucat magistral, personajul John era atat de detestabil, incat am simtit continuu nevoia sa arunc cu ceva in el. Chiar si cu o oaie.
In final, n-am sa-ti spun sa te duci la film decat daca iti destupi mintea bine de tot, iei vreo 3 pastile de toleranta, nu mananci prea mult inainte si te pregatesti sufleteste pentru niste cadre care depasesc distanta confortabila dintre oameni. Insa daca esti un impatimit al cinematografiei artsy europene si lupti pentru drepturile LGBT, la God’s own country e the place to be.