• Personaje principale: Roberto (Edgar Ramirez) si Ray (Robert de Niro)
  • Regizor: Jonathan Jacubowicz
  • Casa de distributie: Odeon
  • Durata: 105 minute
  • Lansare in Romania: 9 septembrie

Cand vine vorba despre filmele de box, exista cateva reguli clare care sa-ti asigure o reteta de succes. Ai nevoie de actori care sa arate ca luati din strada, dar cu un trup bine sculptat. Ai nevoie de un mentor care sa forteze la maxim limitele luptatorului (puncte bonus in cazul in care trebuie transformat dintr-un „vagabond” intr-un campion mondial). Ai nevoie de un set de formule la montaj care sa inspire si sa emotioneze publicul, de regula accentul principal cade pe muzica. Nu in ultimul rand, ai nevoie de ceva picanterie.

Hands of Stone

Cel mai recent film cu manusi, Hands of Stone, a reusit, dupa parerea mea, sa bifeze toate aceste reguli. Pectoralii lui Roberto Duran (Edgar Ramirez pe care mi-l amintesc cu drag din Point Break) pot primi propria lor nominalizare la Oscar.

Antrenorul Ray Arcel (Robert De Niro) aminteste constant ca esecul nu este o optiune si al naibii daca Champions a lui Usher nu te face sa te simti in ring cu eroul. Iar cele doua scene de sex bifeaza cireasa de pe tortul demn de top Box Office.

Filmul urmareste viata lui Roberto Duran, boxer panamez supranumit “pumni de piatra”, care si-a facut debutul profesional in 1968, la varsta de 16 ani si s-a retras in 2002, la varsta de 50 de ani, cu un record profesional de 104 victorii (din care 69 prin KO) in 102 meciuri. In iunie 1980, l-a invins pe Sugar Ray Leonard (Usher Raymond) cucerind titlul WBC la semimijlocie, numai pentru a-l pierde sase luni mai tarziu, intr-un meci revansa bizar care a devenit cunoscut sub numele de „No Mas Fight“ (suficient).

Introducerea noastra ca public se face prin intermediul lui Robert De Niro, care il interpreteaza pe Ray Arcel, antrenorul care vine sa-l observe pe boxer in actiune inainte de a accepta sa-l antreneze.

Aici cadrul permite o intoarcere inapoi in timp la o reactualizare a revoltelor din 1964 privind suveranitatea Canalului Panama. Ne este prezintat Duran, nascut in saracia din Panama si crescut pe strazi, luptand pentru a supravietui.

Lasand la o parte sincopele filmului, Ramirez si De Niro se dovedesc a fi o pereche carismatica. De Niro preia aerul unui tata cu amabilitate, iar Ramirez este solid si convingator ca Duran, chiar si in scenele in care publicul este pastrat la distanta si nu i se acorda posibilitatea de a empatiza cu adevarat.

Desi iti poate lasa impresia ca se putea mai bine si mai mult, Hands of Stone nu este doar un alt film despre box, muschi, sange si supravietuire, este un film despre echilibrul dintre puterea fizica si cea a mintii, despre strategie si mai presus de toate, este un film despre onoare.

Vizionare placuta!

Hands of Stone apare in cinema din 9 septembrie si este distribuit de CineForum.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.