• Personaje principale: Alan (Tom Hanks) si Yousef (Alexander Black)
  • Regizor: Tom Tykwer
  • Casa de distributie: Ro Image
  • Durata: 97 minute
  • Lansare in Romania: 13 mai

Tom Hanks este un garant al filmelor bune. Eu n-am vazut un film in care sa joace si care sa nu dezvolte o controversa, sa nu te incurajeze la o dezbatere, sa nu faca putina valva, ca apoi sa te gandesti ce-ai face tu in situatia lui. Eu, in situatia lui din filmul Holograma pentru rege, pe care l-am vazut aseara la Sun Plaza, as fi intrat intr-o depresie urata si cred ca mi-as fi ales alta meserie. Dar uite de ce se fac filme despre personajul lui Tom Hanks, Alan Clay, si nu despre mine!

 Holograma pentru rege

Cu un flow asemanator peliculelor europene, Holograma pentru rege este un film de mood, bazat pe romanul cu acelasi nume al lui Dave Eggars, care sapa adanc intre diferentele culturale, dar cu accent pe psihologia relatiilor dintre straini, tata si fiica si o iubire interculturala.

Alan Clay lucreaza in vanzari, dupa ce a dat chix in consiliul director al unei companii de biciclete, inlocuind muncitorii americani cu cei chinezi si sfarsind prin a falimenta firma pentru ca ai lui muncitori chinezi au preluat tehnologia si au dus-o in alta parte. Pentru Alan, calatoria in Arabia Saudita este un prilej de refacere a reputatiei profesionale, dar si unul de a dovedi fiicei si fostei sale sotii ca este capabil sa le sustina.

Dar dincolo de aceasta presiune, Holograma pentru rege se dovedeste a fi un film despre toleranta, adaptare si optimism. Cele doua personaje saudite – Yousef si Zahra – sunt atat de puternice, fiecare in mod diferit, incat e primul film in care as fi tentata sa spun ca nu Tom Hanks a fost preferatul meu.

Una rece

Spune-mi ca sunt ca toata lumea, spune-mi ca nu apreciez arta, dar eu recunosc. Empatizez putin mai mult cu filmele comerciale, tipic americane, cu conditia ca finalul sa fie extra ultra mega siropos. Ceea ce inseamna ca filmul asta, cu modul lui de prezentare alternativ, e mai greu de digerat.

Una calda

Personajul Zahra este bijuteria filmului. Am adorat-o pentru coloana vertrebrala de care da dovada, pentru mentalitatea fresh intr-o lume a restrictiilor, pentru stapanirea de sine si siguranta cu care isi lua deciziile. Este principalul motiv pentru care recomand acest film.

In alta ordine de idei, filmul merita vazut si pentru calatoria vizuala pe care o ofera. Lumea araba, fascinanta si infricosatoare in acelasi timp, este prezentata in mai multe ipostaze, cu bune si rele. Dar ca un fruct interzis, parca te cheama spre ea.

Umorul e prezent in multe scene si mai ales, umorul de situatie. Cel mai mult ma amuza Yousef, soferul care de fiecare data cand se urca in masina, ii era teama ca va exploda, bombardata de sotul iubitei sale.

Vizionare placuta!

Holograma pentru rege este distribuit de Ro Image 2000 si apare din 13 mai.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.