Daca arunci o privire pe trailer-ul Imaginary, ai spune ca e noul Chucky, doar mai cute. Iar treaba asta m-a provocat sa vin la film, desi nu sunt tocmai amatoare a genului, in ideea de a lupta putin cu aceasta oroare din copilaria mea – Chucky m-a ingrozit! Si uite o alta nedreptate facuta generatiei mele – cand papusile prindeau viata in anii ’80-’90, erau infioratoare si veneau sa te omoare. Dar pentru copiii din anii ’90-’00, papusile te iubesc la nebunie si plang dupa tine cand pleci la facultate, ca in Toy Story! Anyway, revenind la Imaginary, in fata marelui ecran mi-am dat seama ca am judecat putin gresit acest horror – e un fel de Chucky meets Ted meets Alice in Wonderland meets Coraline, imbinand in mod creativ si chiar reusit esentele acestor productii de succes. Si mi-a placut mai mult decat ma asteptam!

Imaginary

Jessica are un rol dificil – este mama vitrega pentru o adolescenta si o fetita de gradinita, iar acest rol nu este primit cu entuziasm de catre cele doua copile. Pe langa asta, Jessica se confrunta si cu o serie de cosmaruri care ii ingreuneaza viata, motiv pentru care ea si sotul sau iau decizia sa se mute in casa veche a tatalui Jessicai, unde fetita cea mica il descopera pe ursuletul Chauncey, iar partea intunecata a copilariei Jessicai se intoarce la viata.

Impresie generala – 2 twist-uri de nota 10 si un scenariu plin de creativitate

Lista mea de filme horror este destul de limitata, dar daca-mi promiteti ca in toate filmele horror, protagonista se imbraca atat de misto, are o meserie creativa si se pierde intr-o lume imaginara foarte fain creata, eu cred ca o sa-mi schimb obiceiurile. Serios, jumatate din film am admirat outift-urile personajului Jessica, iar cealalta jumatate m-am minunat la twst-urile faine si la scenariul care curge frumos, tinandu-ma captiva in poveste, cu usurinta.

Imaginary este, asa cum ii spune numele, un horror plin de imaginatie, in care influenta Alice in Wonderland e de bun augur! personajele ajung sa descopere o lume fantastica, la prima vedere absolut minunata, in care se pierd descoperind franturi din viata lor si din viata unor monstri pe care i-au hranit cu propria creativitate. Aici intervine influenta de Coraline – lumea subterana, plina de momeli dulci si capcane amare, in care sufletele putrezesc, iar cand personajele aparent dragalase isi arate adevarata fata, au ochi din nasturi si prind forme infioratoare. Exista chiar si influenta Ted, pentru ca ursul Chauncey este un urs obraznic si egoist, care transforma viata prietenei sale nu neaparat in bine. Iar Chucky? Asocierea este evidenta!

Mi-au placut si temele psihologice atinse in film – sentimentul de abandon care din victima te poate transforma in agresor, sentimentul de neputinta care uneori poate fi depasit prin rabdare si conexiune, dar si atasamentele obsesive care nu fac niciodata bine.

Cu o singura intrebare raman: oare in Romania, conceptul de prieten imaginar este la fel de popular? Mie mi se pare mai degraba o treaba a culturii americane cu care nu empatizez foarte tare. Dar all in all, mi-a placut foarte mult Imaginaary si mi se pare ca are echilibrul perfect intre un horror si un thriller pentru un horror rookie.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.