• Personaje principale: Mr. Incredible (Craig Nelson) si ElasticGirl (Holly Hunter)
  • Regizor: Brad Bird
  • Durata: 118 minute
  • Lansare in Romania: 27.07.2018
  • Casa de distributie: CineForum

Incredibles 2 e cea mai asteptata animatie de anul asta si, vazuta la IMAX, bifeaza toate asteptarile pe care ti le-ai putea formula despre ea. Personaje cu personalitate bine diferentiate intre ele si cu un profil psihologic credibil? Prezent. Actiune plina de suspans presarata cu umor si rasturnari de situatie? Prezent. Efecte vizuale surprinzatoare care care copiii n-ar trebui sa le refaca acasa? Prezent. Nivel de cuteness, badass si umor peste medie? Prezent.

Incredibles 2

Dupa ce supereroii sunt scosi in afara legii si sunt obligati sa-si reprime puterile si sa intoarca privirea in fata unei nenorociri, familia lui Bob se afla in impas. Din neant, insa, apare Winston, un afacerist cu mult papagal care o vrajeste pe ElasticGirl sa filmeze cum salveaza lumea, pentru a schimba perceptia autoritatilor si in consecinta legea lor.

Zis si facut, ElasticGirl face si drege, in timp ce Bob ramane sa dadaceasca cei 3 copii acasa. El observa ca a avea grija de ei nu e cel mai simplu lucru din lume, mai ales cand descopera ca Jack-Jack, bebelusul familiei, are nu mai putin de 17 puteri.

Impresie generala – suficient de original si aluziv la alte productii in acelasi timp incat sa exclami „Aww”

Scenaristul si regizorul Brad Bird n-a vrut sa realizeze partea a doua pana cand n-a gasit o idee de scenariu cel putin la fel de buna ca prima. Iar ipostaza de home dad a lui Bob l-a fascinat. Eu as zice ca nici rasturnarea de situatie din viata profesionala a lui ElasticGirl nu-i de colo. Asa ca a iesit o animatie fermecatoare intinsa pe aproape 2 ore, cel mai lung interval pentru un desen animat computerizat ever.

Dincolo de inspiratia scenariului, e fun sa-ti imparti atentia intre aventurile personajelor si aluziile la alte productii. Inca de la inceputul peliculei,  personajul Dicker seamana izbitor cu Tommy Lee Jones iar cand il vezi ca sterge memoria unui pusti, te convingi: e trimitere la Man in Black. Te-ai putea lega de numele lui pentru o paralela si cu Blade Runner, al carui protagonist are un nume similar. Tot o asemanare izbitoare este si intre Winston, lobby-stul sarmant al animatiei si personajul Eli, din The Good Wife, similar ca functie si ca personalitate. Iar eu pe Eli il banuiesc ca este inspirat de Roger Stone, consilierul lui Trump al carui documtar pe Netflix te lasa pur si simplu masca. O alta chestie funny pe care am descoperit-o este ca sotia lui Frozone nu este prezentata, ci i se aude doar vocea. Cand? Cand urla. Big Bang Theory, anyone?

Exista si cateva elemente shiny care te gadila pe neuroni. Telefonul rosu mi-a adus aminte de fetitele PowerPuff si cum asteptau ele cuminti sa sune ca sa salveze lumea, dar este de fapt o trimitere la telefonul lui Batman din anii 60. Intriga ilegalitatii supereroilor aduce putin a problema din comic books, Marvel si DC deopotriva. Iata unde poti vedea toate aluziile/ Easter Eggs din Incredibles 2:

De apreciat este si metafora ecranelor care hipnotizeaza spectatorii, trimitere la dependenta noastra de televizor si telefon cu consecinte nu tocmai pozitive. Mi-a placut foarte mult si punctul de vedere al adevaratului villain al animatiei, privind faptul ca atunci cand depindem de cineva sa ne salveze, devenim mai slabi. Asta mi-a adus aminte de un episod din Handmaid’s tale cand un personaj spunea ca toate femeile asteapta sa fie salvate de un barbat si ar trebui sa ne invatam fiicele sa devina feministe si puternice.

In final, as spune ca principala atractie a animatiei este Jack-Jack, bebelusul cu nu mai putin de 17 puteri: multiplicare, se transforma in demon,  arde, are ochi de laser, isi schimba dimensiunile, metamorfozare, super forta, invulnerabilitate, plutire, telekinesis, propulsare prin stranut, emisie de electricitate, trece prin ziduri, prinde super greutate dar poate capata si forma gelatinoasa si imitare perfecta.

Asa mandrete de animatie merita vazuta. Fuguta la cinema!

 

 

Comments

comments

One thought on “Incredibles 2 – descopera trimiterile la alte productii si cele 17 puteri ale lui Jack-Jack”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.