Inside out 2? Oh, boy, oh, boy, oh, boy! Cum sa nu ma entuziasmez de premiera asta, cand o astept de aproape 10 ani? Inside out 1 a fost una dintre animatiile mele preferate, o minune de scenariu pus intr-o comoara de desen animat, realizat cu atata suflet si atata umor, ca n-ai cum sa nu lasi empatia sa devina personajul principal printre emotiile pe care le pui la treaba urmarind aceasta serie. Iar Inside out 2, pazea, este fix la fel de bun, perfect adaptat la context (desi au trecut aproape 10 ani in realitate, in animatie au trecut doar 2, iar Riley este la pubertate).

Inside out 2

Riley are 13 ani si incepe sa redescopere lumea si pe ea insasi cu alti ochi. Iar de asta este responsabila Anxietate, noua emotie ce ia carma capsorului lui Riley, punand-o pe Bucurie in umbra. Insa schimbarea brusca si radicala a lui Riley ii da peste cap stabilitatea emotionala, iar noua gasca aflata in sediul central al constiintei protagonistei – Anxietate, Rusine, Invidie si Ennui (care e un cuvant frantuzesc pentru un mix de oboseala si plictiseala) – se vede curand depasita de situatie.

Impresie generala – greu de depasit, sublim, perfect

Ce, trebuie sa mai adaug ceva? Doar am zis esentialul in subtitlu. Nu, serios acum, nu stiu ce sa mai adaug dupa o vizionare care mie una mi-a bifat toate asteptarile. Intr-o lume care, incet, dar sigur, incepe sa puna tot mai multa importanta pe sanatatea mentala, aceasta animatie nu este doar un manual interactiv si imersiv (vazut la IMAX, cel mai bine), dar un mod grozav de a-ti intelege propriile emotii, si alea bune si alea rele, ca sa poti trece la pasul 2 – sa le procesezi, sa le accepti si sa le integrezi in propria stima de sine.

Mi se pare atat de complex si de desavarsit acest film, ca am sa-i fac niciun repros, nu i-as adresa nicio intrebare, nu i-as gasi nicio alternativa. Ba chiar ma gandesc cu eliberare ca a iesit ce a iesit, caci intai alte emotii erau la inaintare in scenariu – Libertate, Iubire,Pasiune si Forta. Suna interesant, dar poate pentru o etapa mai matura a lui Riley. Nu cred ca ar fi putut exista un personaj mai potrivit decat Anxietate in etapa ei de pubertate!

Ah, si daca ai auzit si tu ca trailerul Inside out 2 a adunat cele mai multe vizualizari din istoria Disney in primele 24 de ore (157 de milioane, cu 116 milioane mai multe decat Froze, chiar), sa stii ca merita. Intreg filmul e un roller coaster emotional, iar sfarsitul este…fix ce trebuie sa fie, ca sa sustina mesajul peliculei: trebuie sa ne acceptam cu bune si cu rele, toate astea ne fac sa fim noi insine, departe de niste personaje plate cu o singura caracteristica, fie ea buna sau rea.

E delicios si ca animatia e plina de Easter Eggs. Pe mine m-a lovit efectiv referinta la una dintre cele mai cunoscute reclame ever, Apple’s Macintosh 1984, a fost neasteptat si extrem de bine realizata. Si pentru ca ma invart printre mancaruri, mai adaug doar ca broccoli o sa apara nu doar in farfuria personajelor. De altfel, broccoli a fost baza vizuala in realizarea personajului Dezgust, ce m-a fascinat in partea 1 si pe care o ador si in partea a 2-a.

Anyway, iti recomand cu toata inima aceasta minunatie, asa ca fuguta la Cinema City!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.