Ionela la avanpremiera

Personaje principale: Nina Cassian
Regizor: Mona Nicoara, Dana Bunescu
Durata: 89 min
Lansare in Romania:08.03.2019
Casa de distributie: Rollercoaster PR

De cum am primit invitaţia la acest film, m-am entuziasmat foarte tare pentru că aşteptam de multă vreme să îl văd. Iar experienţa a fost pe măsură, documentarul fiind cel mai frumos mărţişor pe care l-am primit în prag de primăvară.

Nu a mai contat faptul că a trebuit să facem o întreagă excursie prin oraş ca să ajungem până la Cinema Auchan Titan, important era să fim la această avanpremieră. Aşa că, după un întreg slalom printre maşini şi oameni grăbiţi să cumpere ultimele cadouri, am ajuns la cinema şi ne-am instalat comod în scaunele roşii. ­

În sală, am simţit în aer un soi de energie pozitivă şi emoţie, cumva specifice acestui tip de eveniment la care participi cu tot sufletul. Emoţiile au sporit în momentul în care au intrat Ada Solomon şi Dana Bunescu, invitându-ne să vizionăm filmul şi să povestim după, pe seama lui. Au urmat apoi 90 de minute în care ne-am cufundat cu toţii în acest documentar portret despre Nina Cassian.

Ideea a pornit de la producătoarea Ada Solomon, care a cooptat-o pe regizoarea Mona Nicoară, iar cu mâna magică a Danei Bunescu la montaj, au reuşit să realizeze un material impecabil din toate punctele de vedere.

Distanţa dintre mine şi mine­­, cu Nina Cassian

Documentarul despre Nina Cassian este construit în jurul distanţei dintre memoria personală şi imaginea sa oficială, îmbinând perfect părţi din interviurile realizate de către Mona la New York, unde Nina a trăit în ultima parte a vieţii, cu fragmente de arhivă şi extrase din dosarul de Securitate al poetei.

Trecutul şi prezentul se află în dialog prin modul în care sunt armonizate resursele disponibile despre Nina, iar intreaga sa personalitate este transmisă prin coerenţa cu care au fost imbinate gândurile şi creaţiile sale poetice şi muzicale.

Chiar dacă nu poţi comprima viaţa bogată şi complexitatea poetei în 90 de minute şi pe un ecran plat, aşa cum afirmă Mona Nicoară, cred că filmul reuşeşte să transmită tot ce trebuia spus despre Nina.

Veşnic îndrăgostită, sensibilă şi pasională, Nina Cassian rămâne una dintre cele mai fascinante femei din istoria noastră literară şi nu numai. Deşi afirma despre ea că este o femeie urâtă, de fapt, deborda eleganţă prin toţi porii, transmitea frumuseţe prin fiecare gest şi te fascina cu fiecare cuvânt.

Cu primăvara şi poezia în suflet…

Aşa am plecat din sala de cinema, în timp ce mă gândeam că îmi pare rău că Nina nu a mai apucat să vadă acest film pentru că sigur i-ar fi plăcut. Apoi mi-au venit în minte versurile ei, şi am zâmbit discret.

Dar mie îmi sunt sorocite,
pesemne, plecări mai dramatice.
Mi-e dat să mă smulg din priveliști­­
cu sufletul nepregătit,
cum dat mi-e să plec din iubire
când încă mai am de iubit
.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.