Cu partenerul ideal, orice film e o placere. Chiar si cele horror. Simona Mocanu 😀
  • Personaje principale: Bill (James McAvoy) si Pennywise (Bill Skarsgard)
  • Regizor: Andrés Muschietti
  • Durata: 169 minute
  • Lansare in Romania: 06.09.2019
  • Casa de distributie: Vertical

Daca as avea de ales intre inventarea Nutellei si inventarea cartilor lui Stephen King, as trage mult aer in piept, as numara pana la trei si as spune raspicat “Let there be horror”. Asa ca orice ecranizare a autorului ma atrage fara drept de apel la cinema. Cum a fost si IT Chapter 2, continuarea povestii a copiilor din Derrry terorizati de un clovn malefic.

IT Chapter 2

Clubul Ratatilor din Derry, autotintitulat asa de catre copiii paria ai unui orasel american, se reuneste dupa 27 de ani in orasul natal, cand IT, clovnul ucigas, da semne ca a revenit la vanatoare. Fiecare personaj a uitat in mod straniu povestea pe care a lasat-o acasa dar intorsi in oras trebuie sa se lupte in aceeasi masura cu IT precum si cu proprii demoni.

Iar povestile neincheiate se incheie ceva mai reusit ca in cartile lui Bill, devenit intre timp scriitor. O mica recomandare: nu pierde partea I din 2017.

Impresie generala – psihologia personajelor este punctul forte al filmului

Traumele inhibate nasc demoni iar producatorii IT Chapter 2 exploreaza acest aspect al povestii fara sa lase nimic deoparte. Asa ca nu-i de mirare ca scenele in care personajele se reintalnesc cu trecutul si sunt nevoite sa-l infrunte ocupa cel putin o treime din film si-l contureaza ca fiind, dincolo de un horror impanzit cu umor, un horror in care profilul psihologic al protagonistilor e expus in prim-plan. Iar acest aspect mi s-a parut punctul forte al episodului ce incheie seria.

IT Chapter 2 fructifica scenaristic si mai mult fricile fiecarui personaj, asa cum mentiona si Angela in 2017: Bill inca se invinovateste pentru moartea fratelui mai mic, Mike poarta in continuare stigmatul parintilor lui, Ben nu si-a depasit teama ca va ramane mereu singur, Eddie traieste cu teama ca va sfarsi rapus de boala ca mama lui, Richie isi neaga sentimentele, Stan deja se simte coplesit iar Bev nu poate depasi stadiul relatiilor abuzive.

Asa ca povestile pline de carnita ale protagonistilor devin scene care te tureaza emotional fara menajamente. Printre preferatele mele sunt cea a lui Bev, pe care o poti vedea si in trailer, cand femeia revine in casa copilariei ei, si cea a lui Bill, in care apare nimeni altul decat Stephen King, intr-un cameo de zile mari. De altfel, nu e intamplator ca Stephen King a ales acest personaj cu care sa interactioneze, personajul Bill a devenit la randul sau un scriitor care-si ecranizeaza povestile.

Nu stiu daca am mai ras atata la un horror si nu stiu daca m-am relaxat la fel de mult vreodata la vederea unei cantitati de sange asa babane. Dar faptul ca am bifat treburile acestea a fost clar ceva de bine. Umorul involuntar poate da peste cap mood-ul sinistru al unui horror, dar aici scenaristii au echilibrat portia de ras cu portia de teama astfel incat sa nu se bata cap in cap.

Mi-au placut trimiterile la diferite filme, precum You’ve got mail si A Nightmare On Elm Street, dar mai ales celebra scena cu usa din The Shining. Flashback-urile au permis reintroducerea actorilor copii, ceea ce iar a fost o revedere fericita. Mi-a placut si distributia adultilor, Jessica Chastain fiind chiar alegerea actritei care a interpretat-o pe Bev copil. De altfel, interpretul lui IT povesteste ca s-a distrat mai mult la filmarea acestui episod, pentru ca a putut petrece timpul cu actorii adulti. In primul IT, a evitat interactiunea cu copiii pentru ca spaima lor din film sa fie mai autentica. Eu ma sperii doar la gandul ca miscarea ochilor lui Skarsgard este reala si nu realizata in post-productie.

As avea insa de reprosat ca filmul se concentreaza atat de mult pe psihologia si povestile individuale ale personajelor, incat firul epic din IT Chapter 2 nu mi s-a parut atat de bine legat. Uneori mi se parea ca uitam unde ramasesem cu povestea din prezent, pentru ca eram prea prinsa in explorarea psihologiei personajelor, cu ajutorul flashback-urilor. Cred ca IT ar putea fi prezentat, din punctul asta de vedere, si ca un colaj de scurtmetraje foarte tari, expuse independent de o poveste.

All in all, pregateste-te pentru aproape 3 ore intense cu IT Chapter 2, in care povestea se incheie satisfacator.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.