• Personaje principale: Jackie (Natalie Portman) si Bobby (Peter Sarsgaard)
  • Regizor: Pablo Lorrain
  • Casa de distributie: Ro Image
  • Durata: 100 minute

Nicicand nu a fost mai mult interes pentru vietile presedintilor americani decat acum, cand Obama isi ia adio de la Casa Alba, lasand in urma o lume care-si ia adio de la normalitate. Asa ca nu exista perioada mai oportuna sa lansezi filmul Jackie, cu Natalie Portman, o pelicula concentrata exclusiv pe momentul impuscarii presedintelui american Kennedy. Iar filmul despre sotia celui care si-a donat intregul salariu de presedinte organizatiilor caritabile, in cei doi ani, doua luni si 2 zile de mandat, este pe cat de anxios, pe atat de bun. A nu se viziona fara sa programezi o activitate vesela, dupa!

Jackie

Natalie Portman joaca rolul lui Jackie, prima doamna a Statelor Unite, devenita peste noapte vaduva celui de-al 35-lea presedinte american, John F. Kennedy, impuscat mortal in Dallas, Texas, in 1963. Filmul incepe cu vizita unui jurnalist, la o saptamana dupa tragedie, cand Jackie se hotaraste sa isi expuna propria versiune asupra celor intamplate.

Regizat asemanator cu un documentar, pelicula urmareste evolutia psihologica a primei doamne, in urma asasinatului, si modul cum ea reuseste sa-si onoreze sotul, maracandu-i prezenta in istorie asa cum se cuvine.

Impresie generala – ce film se naste din Natalie Portman, premii va manca

Natalie Portman se transpune intr-un mod fabulos in Jackie Kennedy, o imagine iconica a primei-doamne, marcata de eleganta, iubire fata de arta si o misiune in care este profund dedicata – aceea de a-si face sotul si natiunea mandri de actiunile ei. Si la un moment dat, fermecat de muzica decadenta si vrajit de detaliile scenografice si de costume (celebrul costum roz din ziua mortii presedintelui), dar mai ales pacalit de filmarea partiala alb-negru, uiti ca e Natalie si juri ca e un documentar cu insasi Jackie. Ei, poate iti mai revii din cand in cand, atunci cand accentul lui Natalie te mai zgarie nitel pe ureche, caci e singura chichita pe care am gasit-o, in ciuda faptului ca se spune ca e autentic.

Imi dau seama cat de bun e filmul pentru ca actiunea poate fi rezumata intr-o fraza, dar starea pe care ti-o transmite, mai ales printr-o muzica incredibila, te urmareste mult dupa iesirea din sala. Dupa ce m-am frichinit pe scaun, agitata timp de o ora si jumatate, la scene care expun detalii ce vorbesc de la sine (inlaturarea costumului roz plin de sange, balbaiala din timpul prezentarii Casei Albe, discutiile cu iz nebunesc), consider ca evolutia lui Jackie de la o saptamana la alta (de la vizita in Dallas la inmormantarea sotului sau) e atat de bine conturata, ca Natalie Portman isi merita cu prisosinta premiul Oscar pentru cea mai buna actrita, pe care sper ca-l va primi iar editorii GoldDerby.com i-l promit.

Daca esti fanul filmelor psihologice, inspirate din realitate si vrei sa vezi propunerea mea preferata la Oscarul pentru cea mai buna actrita, atunci fuga la cinema, la Jackie, din 13 ianuarie.

 

 

 

Comments

comments

One thought on “Jackie – ce film se naste din Natalie Portman, premii va manca”

  1. Pingback: Soirees de la Mode - din perspectiva unei spectator simplu - Dor de Duca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.