Le Mans ’66
  • Personaje principale: Ken (Christian Bale) si Caroll Damon)
  • Regizor: James Mangold
  • Casa de distributie: Odeon Film
  • Durata: 152 minute
  • Lansare in Romania: 15.11.2019

Daca mi-ai fi spus cu ceva timp inainte ca o sa ma uit 2 ore jumate la un film cu masini si o sa-mi mai si placa, as fi chicotit ironica si mi-as fi vazut de continutul video cu pisici. Dar uite-ma dupa Le Mans ’66: fascinata si curioasa pentru film si povestea reala deopotriva, plina de entuziasm fata de distributie si recomandand filmul cu caldura.

Le Mans ’66

Pelicula e inspirata de viata lui Caroll Shelby, un designer de masini care a ramas in istoria Americii pentru avangardismul sau, alaturi de pilotul englez Ken Miles, fara de care primul n-ar fi construit o masina de curse eficienta pentru compania Ford.

Impreuna, cei doi reusesc sa bata recordul la cea mai dura cursa de masini din lume, Le Mans, unde prietenia si rivalitatea creioneaza un fir narativ captivant si plin de suspans.

Impresie generala – mi-a deschis apetitul pentru lumea masinilor de curse

La inceputul peliculei, aveam indoieli: prea multe masini, prea multe date tehnice, prea multi barbati in sala. Credeam ca o sa ma uit si o sa ma urc pe pereti in scurt timp, dar experienta a fost cu totul alta. Din momentul in care Henry Ford al II-lea accepta provocarea de a face o masina de curse, filmul intra in viteza si nu mai ai vreo sansa sa-ti pierzi concentrarea. Si da, Le mans ’66 e plin de masini, dar montajul e atat de bine realizat ca nu te deranjeaza, chiar daca nu ai carnet. Si da, filmul e plin de date tehnice, dar asta ofera credibilitate si engagement, chiar daca nu stiu nici jumatate din termenii folositi. Si da, sala a fost plina de barbati dar e ok, prefer barbati implicati la filmul asta decat barbati mistocari la vreo dragalasenie de Craciun.

Pe ici pe colo, mai dai de o gluma. Nu se rade copios, dar nu e asta scopul filmului. De altfel, mi s-a parut ca a existat echilibrul perfect intre fictiune, poveste adevarata si elemente emotionale, iar protagonistul a fost clar suspansul. S-a simtit adrenalina, s-a simtit masculinitatea si lupta intre cocosi si asta a fost grozav. Nu a fost nici macar un actor care sa nu-si fi dus rolul pana la capat, memorabil.

De altfel, Christian Bale a slabit enorm in doar 7 luni pentru a fi cat mai aproape de silueta adevaratului Ken Miles iar provocarea a fost cu atat mai dificila cu cat venea dupa Vice, filmul pentru care actorul se ingrasase enorm. Damon povestea intr-un interviu ca a admirat disciplina de calugar a colegului sau de scena.

Nu m-ar mira ca el sa intre in cursa pentru Oscar si sa adune cateva statuete cum a facut si 3 Billboards, distribuit in Romania tot de Odeon.

Mai exista si alte ecranizari ale cursei Le Mans ’66 iar filmul din 2019 sa fie facut inca din 2010. Brad Pitt si Tom Cruise fusesera luati in calcul pentru distributie. In America, este lansat sub numele de Ford v Ferrari.

Ce sa mai zic? Fugi la film, la cinema. Sala Ultra de la Baneasa il pune in valoare. Vizionare placuta!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.