• Personaje principale: Joe (Ben Affleck), Graciela (Zoe Saldana), Loretta (Elle Fanning)
  • Regizor: Ben Affleck
  • Casa de distributie: Freeman Entertainment
  • Durata: 128 minute

Am inceput anul 2017 cinefil cu Live by Night, o pelicula ca un roller coaster de emotionanta, unde Ben Affleck suteaza, da cu capul si e si portar. Adica Ben Affleck produce (alaturi de Leonardo DiCaprio), regizeaza, scrie adaptarea romanului cu acelasi nume al lui Dennis Lehane si joaca rolul principal. Si multi-tasking-ul il prinde minune, pentru ca au fost cele mai bine petrecute 2 ore din saptamana asta. Mi-a placut la nebunie Live by Night iar filmele cu gangsteri s-au imbogatit cu una dintre cele mai bune productii ale genului.

Live by Night

Joe (Ben Affleck), fiu de politai irlandez si fost soldat in Franta, este acum un nelegiuit, un mic gainar intr-ale crimelor, care incearca sa evite liga marilor bossi. Dar prins intre cei doi capi ai orasului Boston, din clanul broscarilor si din clanul irlandezilor, Joe e nevoit sa aleaga.

Dintr-una intr-alta, Joe ajunge din Boston la mititica si de la mititica in Tampa, acolo unde se foloseste de prohibitia americana pentru a pune bazele unui nou imperiu. In timp ce scriu rezumatul, imi dau seama ca nimic din ce-as spune n-ar putea acoperi modul fermecator cum actiunea si replicile reusesc sa prezinte o lume promiscua si fascinanta, cu situatii neprevazute, descrise de proverbe precum: Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti/ Cui pe cui se scoate/ Cine sapa groapa altuia, cade singur in ea.

Impresie generala – Ben Affleck tocmai a intrat pe lista mea de garanti ai filmelor bune

Sa-mi fie cu iertare slabiciunea pentru replici catchy, dar sunt textangiu de meserie si mai mult ca orice unghi regizoral si impopotonari artsy, ma intereseaza ca filmul sa fie scris bine, ca replicile sa fie inteligente, relevante, sa defineasca personajul si sa capteze atentia spectatorului (poate din cauza asta sunt atat de dezamagita de La La Land, in timp ce lumea il aclama). Live by Night e fascinant ca replici, fiecare personaj este foarte bine definit si se diferentiaza prin replicile lui. Asta numesc eu un scenariu scris de un om istet!

Ben Affleck nu se pricepe doar la adaptat romane, dar duo-ul sau de regizor-protagonist ofera coerenta si credibilitate personjului sau, incat e aproape palpabil conflictul interior prin care Joe trece in incercarea de a ramane integru intr-o lume care-l obliga sa fie crud, asa cum ii prezice Graciela (Saldana), la un moment dat.

Alta nota 10 merge spre scenografie, care recreaza perfect atmosfera anilor 20, dintr-un tinut impartit de cubanezi, italieni, americani, portoricani si spanioli – Tampa. Rochiile lui Zoe Saldana sunt perla peliculei in timp ce Ben Affleck pare uneori masiv, in pantalonii cu talie inalta.

Interpretarile tuturor actorilor mi s-au parut fabuloase, in frunte cu cea a lui Elle Fanning (Loretta), pe care mi-e drag sa o urmaresc pentru ca pe sora ei, Dakota Fanning, o consider copilul-minune al Hollywood-ului (Man on fire) si ma bucur ca talentul a ramas in familie.

Pana acum, consideram ca Tom Hanks este un garant al filmelor bune, dar privind ultimele propuneri ale lui Ben Affleck (Argo – producator, regizor si protagonist, Gone Girl – protagonist, The accountant – protagonist, Live by Night – producator, scenarist, regizor si protagonist), ma pregatesc serios sa-l urmaresc cu atentie si sa-i acord o stea pe propriul meu Walk of Fame mental.

Fuga la Live by Night din 13 ianuarie.

 

Comments

comments

One thought on “Live by Night – cand Ben Affleck suteaza, da cu capul si e si portar, filmul e genial”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.