• Personaje principale: Rose (Allison Williams) si Chris (Daniel Kuluuya)
  • Regizor: Jordan Peele
  • Casa de distributie: Ro Image 2000
  • Durata: 103 minute
  • Lansare in Romania: 7 aprilie

Cred ca in curand voi deveni o experta in ceea ce priveste filmele horror! Or not, caci sigur voi continua sa ma sperii si sa ma manifest printr-un tipat la orice scena pe care altii o pot gasi de-a dreptul previzibila. Doar vorba ceea, doar eu pot scoate un icnet de reala spaima cand ma intorc noaptea de la baie si-mi gasesc sotul la marginea patului, band apa, in conditiile in care l-am lasat dormind, atunci cand am parasit patul.

Get Out sau Fugi!

Dar asta este deja o alta poveste. Si zic sa ne concentram atentia asupra unui film horror – mistery de-a dreptul GENIAL! Get Out, in regia lui Jordan Peele, este o pelicula cu o actiune de-a dreptul psihedelica si plina de intorsaturi de situatie imprevizibile si neortodoxe, dar care pare cu atat mai captivanta si mai originala cu fiecare secventa. Un film horror de la care nu te-ai astepta vreodata sa inglobeze atat de bine nuantele unei comedii sau drame in acelasi timp. Pentru ca Get Out chiar asta face. Jongleaza atat de bine cu scenele pe care le surprinde, acumuland multa tensiune in scenele de groaza, pentru a veni ulterior cu o scena in care nu vei avea cum sa nu te eliberezi si sa dai frau liber unui ras adevarat.

Si chiar si cei mai mari critici ai genului cu siguranta ca vor mustaci macar nitel in fata unei asemenea ecranizari. Si unde mai pui ca Jordan Peele practic si-a facut debutul ca regizor de film tocmai cu aceasta pelicula horror, de-a dreptul extraordinara, acesta fiind cunoscut pana la momentul Get Out in industria comediei. Probabil de aici si insertiile comice, total fericite, de-a lungul intregului film.

Impresie generala – o combinatie nu foarte des intalnita: film horror = genial

In alta ordine de idei, despre ce este de fapt vorba in Get Out? In esenta, povestea surprinde relatia dintre un afro-american, Chris Washington, interpetat de Daniel Kaluuya si o caucaziana, Rose Armitage, interpretata de Allison Williams, cunoscuta unora dintre voi si din serialul Girls. Cei doi se pregatesc sa mearga in vizita la parintii ei pe timpul weekend-ului, pentru a-i intalni pe acestia pentru prima oara. Desi Chris are oarecare temeri vis-à-vis de reactia acestora cand vor vedea ca prietenul fetei lor este negru, Rose il asigura ca nu va fi absolut nicio problema. Parintii ei oricum sunt fani Obama!

Doar ca asa cum suntem obisnuiti, socoteala de acasa nu se potriveste niciodata cu cea din targ, iar Chris, odata ajuns la casa parintilor lui Rose, desi foarte primitori si extroverti, va constata o serie de aspecte ce-l vor pune pe ganduri fata de realele intentii ale acestora in ceea ce-l priveste. Iar cel mai concludent exemplu in acest sens este faptul ca familia fetei, Armitage, are doi servitori negri. De aici vor porni o serie de evenimente ce se vor contopi perfect intr-un puzzle psihologic ce-si va avea deznodamantul fatal in finalul filmului.

Dar dupa cum spuneam, Get Out sau Fugi, asa cum il putem intalni pe capetele de afise din Romania, este un film neortodox si plin de mister. Nu genul clasic de film horror, in care sangele apare de la inceputul si pana la sfarsitul desfasurarii actiunii, ci, din contra, o ecranizare care urmareste cresterea treptata a intensitatii, o acumulare de tensiune ce te face practic partas la intregul proces si care te tine captiv in scaunul de cinema, taindu-ti respiratia pana la final. Un film despre care ai tendinta de a crede ca nu este chiar un film de groaza, ci mai degraba unul psihologic. Parere pe care ti-o vei schimba negresit pana la sfarsit, caci efectele sangerii specifice genului, cu siguranta nu vor intarzia sa apara. Si sa nu mai punem la socoteala si jocul actorilor, care este unul cat se poate de realist si bine conturat, secventele surprinse reprezentand exact felul in care orice persoana normala ar reactiona in conditiile date. Si cred ca tocmai acest aspect face ca jocul actorilor sa fie unul extraordinar!

Si tocmai de aceea, pentru a nu strica din misterul si farmecul lui Get Out prin dezvaluirea prea multor detalii, va invit pe toti sa-l descoperiti pe marile ecrane incepand cu data de 7 Aprilie, oferit de Ro Image 2000.

 

 

Comments

comments

One thought on “Mada la Get Out – un film horror genial”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.