• Personaje principale: Maria Magdalena (Rooney Mara) si Iisus (Joaquin Phoenix)
  • Regizor: Garth Davis
  • Durata: 120 minute
  • Casa de distributie: Ro Image 2000
  • Lansare in Romania: 30.03.2018

Si iata-ne in prag de sarbatoare cu un film tematic ce bate la usa cinematografelor din toata tara. Maria Magdalena, dupa cum o sugereaza si numele, este cea mai recenta ecranizare despre ultima perioada a vietii lui Iisus pe pamant, insa unde accentul cade de aceasta data pe rolul personajului feminin ce ii sta alaturi acestuia. Devenita apostol intre apostoli, filmul doreste a clarifica si faptul ca incepand cu anul 2016 Vaticanul a decretat  faptul ca Maria Magdalena nu a fost niciodata prostituata, asa cum istoria ne-a prezentat-o de-a lungul timpului.

Maria Magdalena

Tanara Maria, interpretata remarcabil de catre Rooney Mara, este considerata a fi posedata de un demon de catre familia sa, dupa ce aceasta refuza a deveni sotia lui Efraim. Constienta ca si-a dezonorat familia prin comportamentul ei, aceasta se simte vinovata atat pentru raul pricinuit celor dragi, cat si pentru imposibilitatea de a-si urma credinta si de a fi aproape de Dumnezeu. Insa in clipa in care Invatatorul apare in Magdala, Maria lasa deoparte orice prejudecata si il urmeaza pe acesta, devenind unul dintre apostolii acestuia. In urma tuturor minunilor implinite, ce culmineaza cu invierea lui Lazar din morti, apostolilor li se va confirma ca Invatatorul este chiar Mesia, interpretat cu maiestrie de catre Joaquin Phoenix. In acest mod, Maria Magdalena devine un real ideal feminist, o tanara ce rezista controlului patriarhal pentru a-si urma propria cale, dar care va fi aspru judecata de toti ai ei pentru a fi indraznit un lucru ca acesta.

Impresie generala

Filmul aflat in regia lui Garth Davis, recunoscut pentru pelicula “Lion”, doreste sa aduca o noua perspectiva asupra vietii lui Iisus, prin prisma prezentei feminine a Mariei Magdalena. Uimind prin simplitatea decorului si a costumatiilor ce caracterizau oamenii acelor timpuri, firul epic surpinde cu acuratete esenta crestina inglobata de aceasta pelicula. Iar jocul actorilor aduce cu sine o crestere treptata a intensitatii trairilor, ce culmineaza cu momentul rastignirii lui Iisus.

De mentionat este si faptul ca echipa din spatele productiei este aceeasi cu cea din “Discursul regelui”. Si mergand pe regula de trei simpla, daca “Discursul regelui” a fost un real success, si Maria Magdalena trebuie sa-i urmeze reteta.

Trebuie sa marturisesc ca desi este un film cu o tematica religioasa, ceea ce implicit va presupune ca nu va ajunge tocmai in top in Box Office, este totodata si un film cu un mesaj puternic  si extrem de actual, pe care cu totii ar trebui sa-l avem in vedere.

Mai mult decat atat, ca tot maine nu-i poimaine, iar saptamana urmatoare vom sarbatori Pastele, recomand cu cel mai mare drag vizionarea filmului Maria Magdalena. Pentru mine, recunosc, a fost precum o intoarcere in copilarie, cand in pragul Pastelui, ne uitam cu totii la filme despre viata lui Iisus. Mi-era dor de perioada aceea, iar Ro Image tocmai a facut un copil fericit prin distributia filmului chiar in aceasta perioada.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.