Personaje principale: Mary Stuart (Saoirse Ronan) si Elizabeth I (Margot Robbie)
Regizor: Josie Rourke
Durata: 125 min
Lansare in Romania: 25.01.2019
Casa de distributie: Ro Image 2000
Mary, queen of Scots a fost o surpriza placuta din toate punctele de vedere si poti sa umpli un perete cu critica deja auzita ca nu respecta istoria, ca nici ca mi-ar putea pasa mai putin. Si dupa pararea mea, n-ar trebui sa-ti pese nici tie.
Un film e o poveste si ceea ce conteaza cel mai mult este daca reuseste sa te prinda, daca face atmosfera, daca are un fir narativ logic si creativ si daca la finalul lui, te gandesti mai mult la actiune si la personaje decat la ce ti-ar placea sa comanzi de mancare maine, la munca. Si bifand toate astea, as spune ca Mary, queen of Scots e o productie de neratat.
Mary, queen of Scots
Mary, regina Scotiei, ravneste la tronul Elisabetei I, verisoara sa ce domneste peste Anglia. Intr-un sir diplomat dar acid de scrisori, ele incearca sa negocieze ordinea la tronul Angliei.
Intre timp, lui Mary i se pregatesc intrigi din interior, carora ea le cade victima iar la final, totul se rastoarna si se incheie cu o intalnire epica intre cele doua regine.
Impresie generala – surprinzator, dramatic si emotionant
Cand am auzit de acest film, abia asteptam sa o vad pe Margot Robbie in rolul lui Mary, o regina naravasa cu mult tupeu, care vine peste delicata Elisabeta, interpretata de Saoirse Ronan, cu figura ei dragalasa. Cand colo, surpriza! Rolurile erau de fapt inversate iar naravasa era Saoirse in timp ce lui Margot Robbie i se rezervase rolul unei femei cu multe temeri, care prefera precautia decat fericirea si care este complexata de aspectul ei inestetic, consecinta a unui pojar ravasitor.
A fost socant sa o vad pe Margot Robbie cu o proteza pe nas care o urateste, aproape cheala, cu o piele patata si oribil mascata. Parca toate rolurile ei de sex symbol extrovertit mi-au cazut in cap. Frumusetea transformarii sta, insa, in credibilitatea ei. Margot Robbie este autentica in vulnerabilitatea personajului si ma convinge cu fiecare scena. Acum inteleg de ce regizoarea si-a dorit-o atat de tare, chiar daca actrita a intentionat initial sa renunte la rol.
Povestea este captivanta, desi incepe cam abrupt. Pe parcurs, insa, nu te mai superi ca n-ai avut timp sa intri in atmosfera: atmosfera din Mary, queen of Scots te aspira pur si simplu pe parcurs. Costumele incredibile, scenografia, coafurile fascinante si machiajul dramatic dar care isi implineste rolul…toate astea fac din film un curcubeu vizual.
Mary, queen of Scots nu este doar o productie dedicata fanilor cinefili ai peliculelor de epoca (eu nu sunt), ci o propunere cu mult potential sa-ti placa, indiferent de gusturile tale. Asta pentru ca distributia grozava + interpretarea de zile mari + povestea + detaliile vizuale = love. Vizionare placuta!
PS: Daca te intrebi cum Dumnezeului se pronunta Saoirse, uite putin ajutor:
One thought on “Mary, queen of Scots – povestea trista a unei regine naravase”