• Personaje principale: Cristina (Ioana Bugarin) si Marius (Emanuel Parvu)
  • Regizor: Bogdan George Apetri
  • Casa de distributie: Bold Film Studio
  • Durata: 118 minute
  • Lansare in Romania: 04.02.2022

N-as vrea sa fac previziuni pentru 2022 pe baza primului film vazut la cinema pe anul acesta, pentru ca pelicula romaneasca Miracol are un stil cu siguranta captivant, dar suferinta ce completeaza fiecare scena ar confirma meme-teoria “2022 is pronounced 2020 two”. Asadar, anii cu anii, filmele cu filmele!

Insa Miracol este un film must see, ce face apel la empatie, dar functioneaza si ca un catharsis impotriva tuturor ce ne-au facut rau vreodata. Un mix controversat? Stai sa vezi filmul!

Miracol

Maicuta Cristina pleaca pe furis de la manastire sa-si rezolve niste probleme urgente, dar pe drum isi intalneste destinul crunt. In ajutorul ei, poate insa prea tarziu, apare un politist cu o furie viscerala, ce incepe sa imparta ordine in stanga si-n dreapta, uneori si-n afara legii. Cu toate astea, mi-e greu sa numesc productia un film politist. Mai degraba un film in slujba Politiei Inimii.

Impresie generala – greu de privit, greu de uitat

Ritmul domol, pe care-l surprind in majoritatea filmelor romanesti, apare si Miracol. Regizorul isi ia ragaz sa exprime in profunzime trairile personajelor, iar din fericire actorii ofera un show atat de deep incat, si de nu s-ar fi intamplat nimic, m-as fi putut hrani ca spectator doar din emotiile lor. Scene lungi dar motivate, dialoguri familiare, frustrari cotidiene, toate astea te fac una cu actiunea si cu simtirea peliculei, iar pentru acest aspect Bogdan George Apetri este de laudat. As spune pentru toate, de altfel. 

Recunosc ca actorii nu mi-erau prea cunoscuti si tocmai de asta sunt socata ce bine au reusit sa se vare in corazonul meu, niste necunoscuti care la final de vizionare mi-erau deja infipti bine in minte si in inima. Apreciez naturaletea cu care si-au conturat personajele. Protagonistii sunt foarte diferiti, dar amandoi se remarca si le sade de minune stilul actoricesc. 

E usor sa te identifici cu Cristina, chiar daca esti ateu – e o femeie vulnerabila, ce se apara in singurul mod in care se poate apara o femeie intr-o tara de parereologi agresivi – anulandu-se pe sine si tacand. E usor sa te identifici si cu Marius – e justitiarul care carpeste hibele sistemului cu o agresivitate nejustificata legal, dar atat de satisfacatoare pentru spectator!

Nu e un film usor de vazut. Discutiile apasa, actiunea coplesteste, la sfarsit ramai un pic confuz. Iti vine sa pleci si tu din tara asta, ca Printesa Urbana, si sa lasi toate mentalitatile astea din 1900 toamna in spate. Iti vine sa dai de pamant cu toti raufacatorii care se dau apoi victime, sa asisti nemiscat la tortura lor si tot sa nu te saturi. Si iti vine apoi sa te uiti la ceva light, siropos chiar, ca neputina in Romania se vindeca doar cu negare.

Da, te invit la Miracol, dar doar daca te crezi in stare sa-l duci. Vizionare placuta!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.