- Personaje principale: Rachel (Emily Blunt) si Anna (Rebecca Ferguson)
- Regizor: Tate Taylor
- Casa de distributie: Odeon
- Durata: 112 minute
- Lansare in Romania: 7 octombrie
Fata din tren e un thriller psihologic, care îți va schimba modul în care privești și judeci viața altor oameni și cu siguranță se înscrie în lista filmelor pe care trebuie să le vezi în această toamnă!
Fata din tren
Pe scurt aș evidenția 2 idei:
- interpretarea lui Emily Blunt este demențială și șocant de reală
- fragmentare de sex, băutură, violență și empatie postfeministă.
Puțin mai în detaliu, fără însă să ofer spoilere, vă pot spune că filmul începe prin a ne-o prezenta pe Rachel Watson, ca fiind o femeie divorțată care ia același tren de navetiști în fiecare dimineață și seară, trecând zilnic prin fața casei în care obișnuia să locuiască împreună cu fostul ei soț, dar în care acesta din urmă își trăiește acum viața de familie alături de o nouă soție, Anna, și fetița lor. In încercarea de a scăpa de durere, ea începe să urmărească un cuplu vecin, Megan și Scott Hipwell, și își folosește imaginația pentru a le crea o viață de vis celor doi.
Într-o zi însă, de la geamul vagonului în care stătea cu regularitate de 2 ani, vede ceva ce o face să devină furioasă și să-și piardă controlul. A doua zi se trezește cu nici o amintire a serii precedente, decât sentimentul că s-a întâmplat ceva rău. În încercarea de a-și aminti cele întâmplate, descoperă că Megan Hipwell lipsește și devine obsedată de încercarea de a afla ce s-a întâmplat cu femeia blondă pe care o urmărea, încercare ce duce la o legătură puternică între cele 3 femei – Rachel, Anna și Megan.
Impresie generala
În ciuda narațiunii nesigure a lui Rachel și a unui soț suspect de crimă, asemănarea dintre Fata din tren cu filmul Gone Girl este departe de a fi bifată. Deși mi-a plăcut enorm Gone Girl, filmul lui Tate Taylor, The Girl on the Train, mi se pare mai aproape de realitate, chiar dacă este una plină de iluzii, dezamăgiri și trădări.
De departe, cel mai mare plus al filmului îl reprezintă interpretarea minunată a lui Emily Blunt care reușește atât de bine să intre în pielea personajului încât nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva chiar a golit câteva sticle (și nu de apă) în timpul filmărilor.
La colțul opus, ceea ce consider a fi rupt din realul pe care încearcă să ne convingă că-l ilustrează filmul, sau poate pur și simplu nu am reușit eu să înțeleg prea bine fenomenul, pare-mi-se un minus enorm din punct de vedere socio-economic faptul că acești oameni, aparent bogați, ar fi locuit în case mari și frumoase de altfel, dar poziționate de-a lungul liniilor de tren… concurând în egală măsură cu prezentarea anostă a cuplului Tom și Anna.
Deși la prima vedere, Fata din tren pare a fi mai mult despre rezolvarea unei dispariții misterioase ce se dovedește a fi o crimă, mie mi s-a părut destul de accentuată ideea de manipulare și abuz emoțional.
Vizionare placuta!
Filmul apare pe 7 octombrie si este distribuit de Freeman Entertainment.