• Personaje principale: Linnet (Gal Gadot) si Hercule Poirot (Kenneth Branagh)
  • Regizor: Kenneth Branagh
  • Casa de distributie: Forum Film Romania
  • Durata: 127 minute
  • Lansare in Romania: 11.02.2022

Putine sunt filmele in care mademoiselle Gal Godot isi perinda figura divina si cineva i-o perforeaza cu un .22 “de jucarie”, asa cum se intampla in Moarte pe Nil, cea mai recenta ecranizare a unui roman de Agatha Christie. Mi-am permis sa dau aceasta informatie pentru e prima care apare la fiecare rezumat al filmului, deci e un spoiler cinstit, cum s-ar spune, si-n plus unul care sa te faca sa te gandesti daca n-ai vrea sa asisti la aceasta premiera.

De acolo, lucrurile incep sa urmeze firul specific autoarei – fiecare din grupul ce insotea victima devine brusc suspect, iar Hercule Poirot apare eroic sa demaste criminalul si sa se mai infrupte putin din dulcele elixir al egoului – laudele si recunostinta tuturor.

Moarte pe Nil 

Linnet si Simon Doyle au facut o nefacuta: s-au casatorit, desi Simon obisnuia sa fie logodnicul lui Jacqueline de Bellefort, iar Linnet cea mai buna prietena a acesteia. Iar treaba asta le aduce pericolul pe cap: logodnica si prietena abandonata ii urmareste peste tot. 

Speriata ca Jacks le-ar putea face ceva, Linnet il roaga pe Hercule Poirot sa-i vegheze. Insa nici macar el nu poate opri valul de crime ce incepe pe croaziera pe Nil.

Impresie generala – vivace, cu o coloana sonora minunata si vizualuri de expceptie

A fost ce trebuie. Ce trebuie pentru un roman de Agatha Christie, pentru o seara relanta de saptamana, pentru un script bazat pe mister si pe indicii misleading, pentru o pelicula mainstream cu nume grele. Am venit cu asteptarile potrivite si am plecat cu satisfactia pe masura. Pentru un titlu ca Moarte pe Nil, e un film plin de viata, plin de emotii bine exprimate si bine jucate, plin de intrigi si suspans.

De mult timp n-am mai folosit Shazam-ul la un film. Dar Moarte pe Nil cerea mai multa atentie din partea urechilor mele, asa ca prima mea preocupare a fost sa dau de urma melodiilor jazzy, cu ritm de anii ‘20, care impanzeau filmul. O placere, dar si o chinuiala sa-ti misti popoul in scaun, riscand sa imprastii floricele pe la vecini.

Inainte de muzica, venisem pentru Gal Gadot si Armie Hammer, ca tot poporul. Nu aveau cum sa nu-mi placa, in ciuda aspectului portocaliu in nuanta Trump al lui Armie. Deh, asa e personajul. E cald in Egipt. O surpriza placuta au fost insa ceilalti actori care nu au dat impresia de sateliti, ci de oameni importanti in desfasurarea actiunii. Abia acum am aflat de cineastul Kenneth Branagh, cu recordul sau de 7 nominalizari la Oscar, in categorii diferite.

All in all, daca ai chef de o joaca intre adulti, de un film light si distractiv, de o Mafia transpusa pe ecran, hai la cinema. O sa-ti placa!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.