• Personaje principale: Morbius (Jared Leto) si Milo (Matt Smith)
  • Regizor: Daniel Espinosa
  • Casa de distributie: InterCom Film
  • Durata: 104 minute
  • Lansare in Romania: 01.04.2022

Te-ai intrebat vreodata ce s-a intamplat cu zombie din videoclipul lui Michael Jackson, Thriller? Dupa filmarile cantaretului, se pare ca doi dintre ei si-au gasit un after-job in Morbius, pastrand acelasi machiaj, efecte si aceeasi coregrafie. Glumesc, dar monstrii din Morbius arata cu adevarat fioros si mi-au adus aminte de la primele scene de celebra productie din anii 80.

Asa ca, daca as avea un punct forte cu care sa incep recenzia, trebuie sa mentionez ca machiajul si estetica personajelor chiar puncteaza dramatismul si grotescul cu care filmul defileaza – atat de bine ca, in Romania, Morbius nu este recomandat sub 15 ani. Good job!

Morbius

Michael Morbius sufera de o boala rara a sangelui, ce-l condamna la moarte prematura si o viata traita in chin. Dar biochimistul isi dedica existenta gasirii unui leac, iar el apare sub forma contopirii ADN-ului uman cu cel al unei specii de liliac. Nu rezulta Batman, ci un hibrid cu apucaturi de vampiri, ce-l poseda fara control pe Dr. Morbius si ameninta omenirea prin setea-i nestavilita de sange uman. 

Iar din acest moment, protagonistul are de ales: sa sacrifice oamenii din jur pentru a-si mentine vitalitatea sau sa se sacrifice pe sine, evitand varsarea de sange?

Impresie generala – o dilema interesanta, o executie mai putin

Benzi desenate Marvel. Protagonist cu superputeri. O simbioza nu tocmai echilibrata. Un SF cu efecte speciale. Si un pic de amor a la Puerto Rico. Un mix ce suna bine si era asteptat de ceva vreme. Fair enough, doar ca executia trage putin in jos pelicula si s-ar putea sa suferi, daca esti un mega fan Marvel sau daca ai venit cu asteptari babane. Daca scopul tau e sa te relaxezi la un film dinamic, cu putin din toate, si cu-n Jared Leto de-a pururea tanar, combinat cu o bunaciune latino, atunci no worries, lasa floricelele sa curga!

La o adica, dilema expusa in film e chiar interesanta si materializeaza deja celebra replica “Mi-as da viata pentru tine”. Te rog, nu o citi pe ritm de manea. Dar asta e problema lui Morbius: el sau restul? El sau cei apropiati? Cui sa trimita moartea? Dar pentru Morbius, raspunsul vine mai hotarat ca in Venom: prefera sa se sacrifice pe sine. Pentru ca moartea celor apropiati inseamna, intr-o anumita masura, si moartea sufletului sau – a respectului de sine, a eticii sale de doctor premiat, a perceptiei pozitive asupra propriei persoane. 

Daniel Espinosa, regizorul Morbius, ce a bifat anterior si Deadpool 2, alege sa spuna povestea printr-o colectie destul de flashy de efecte speciale, ce nu reusesc intotdeauna sa salveze scenariul. Am apreciat, totusi, distributia – Jared Leto, castigator de Oscar, Adria Arjona din Narcos si Jared Harris, dintr-o mie si unul de filme.

All in all, e un film care tine intru totul de calibrarea asteptarilor, care se vede bine de tot la Imax si care poate sa fie o ocazie tocmai buna sa iesi din casa, acum ca e cald si restrictiile s-au cam potolit.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.