Exista vreun film in care Joaquin Phoenix sa nu debordeze de genialitate? Napoleon confirma inca o data ca nu. Iata-l in 2023 in rolul marelui conducator francez, transpus pe ecran cu bune, cu rele, si, surprinzator, cu momente usor parodiate, care sa coboare de pe piedestal si sa aduca aceasta figura istorica in mijlocul poporului. Mai exact in mijlocul poporului cinefil.

Napoleon este unul dintre cele mai expresive filme ale anului si chiar daca dureaza 2 ore si jumatate, nu ai cum sa te plictisesti.

Napoleon

Biopicul prezinta povestea lui Napoleon desfasurata pe o durata de 20 de ani, de la cele mai importante batalii, atat pe pamant cat si in corazonul protagonistului, pana la ultimele sale momente in exil, cand sfarsitul a ajuns intr-un mod mai putin glorios decat i-a fost intreaga viata. Dar in fiecare scena a acestei pelicule, grandoarea si grandomania se tin strans de mana.

Impresie generala – un film despre razboi, atat in exterior, cat si in interiorul protagonistului

Napoleon a fost intotdeauna in mijlocul razboiului – atat pe exterior, cunoscut pentru luptele sale spectaculoase, dar si pe interior, macinat de dragostea pentru Josephine, sotia care nu i-a fost mereu fidela. Iar filmul il prezinta la fel de dual – aparent un narcisist, dar in esenta un barbat sensibil, aparent intotdeauna stapan pe sine, dar pe ascuns uneori nesigur. Si aceasta dualitate scoate ce-i mai uman si mai frumos din personaj si adauga in palmaresul actorului o interpretare memorabila, chiar daca tonul de parodie pe alocuri e discutabil.

E frumos ca acest film a ajuns pe marele ecrane dupa ce si alti regizori mari au intentionat sa-l faca. Ridley Scott chiar a citit scenariul lui Stanley Kubrik, ramas nepublicat, scenariu ce intentiona sa-i aiba ca protagonisti pe Jack Nicholson si pe Audrey Hepburn si sa fie implementat inclusiv in Romania, cu ajutorul a 50 000 de soldati adevarati. Dar scenele reale filmate in Malta nu m-au deranjat absolut deloc – a fost minunat de revazut Valleta si peisajele idilice din aceasta insula superba.

Sir Ridley Scott si Joaquin Phoenix au mai colaborat si pentru filmul Gladiatorul, dar sunt recunoscatoare ca, desi ambele prezinta un context istoric, nu dubleaza si aceeasi sete pentru scene sangeroase. Asa ca da, Napoleon este un film grozav de vazut daca ai pofta de cateva momente comice, dar si de batallii istorice, de o naratiune captivanta si de jocul fascinant al protagonistilor! La Cinema City cu tine si mai exact la Imax!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.