• Personaje principale: Susan (Amy Adams) si Edward/Tony (Jake Gyllenhall)
  • Regizor: Tom Ford
  • Casa de distributie: Ro Image
  • Durata: 117 minute

Pinterest aficionados, amatoarele de bloguri fashion si fanii filmelor neo-noir vor fi fascinati de nivelul estetic al filmului Nocturnal Animals, o poveste regizata, scrisa (si desavarsita vizual) de Tom Ford, dupa romanul lui Austin Wright, “Tony si Susan”, din 1993. E a doua zi dupa vizionare si inca simt intensa experienta plina de suspans si atmosfera neo-noir a Nocturnal Animals.

Nocturnal Animals

Nocturnal Animals este povestea lui Susan(Amy Adams), o femeie matura care traieste intr-o lume falsa, unde aparentele ascund frustrari. Ea primeste un manuscris de la fostul ei sot, Edward, pe care l-a parasit acum 19 ani, pentru a-l citi inainte de a fi publicat. Cartea se numeste „Nocturnal animals”, asa cum obisnuia s-o numeasca Edward pe ea, pe vremea cand erau impreuna.

Pe masura ce povestea din poveste se desfasoara in mod cumplit, provocand groaza si suspans, incepi sa gasesti anumite similitudini intre manuscris si povestea lui Susan si-a lui Edward, ca in final sa fii socat de cat de departe merge metafora. Insa finalul este intens, ravasitor si deschis, asa ca teoriile cuprind internetul si-ai face bine sa vezi filmul inainte sa iti ajunga un spoiler in fata ochilor.

Impresie – realizat cu maiestrie, un film ravasitor si musai de vazut

La inceput, te vrajeste opulenta vizuala, la mijlocul dintre grotesc si fascinatie. Apoi, ambalajul vizual devine doar un detaliu intr-o poveste care se complica si, cand nici nu ti-ai dat seama, bataile inimii se sincronizeaza cu momentele de grozava intensitate din film.  Nu cred ca am mai asistat de mult timp la o pelicula cu care sa empatizez atat de tare, lasand in acelasi timp, libere cateva sinapse neuronale pentru a deslusi subtila legatura dintre manuscris si povestea lui Susan.

Este cel de-al 35-lea film al lui Jake Gyllenhaal iar George Clooney ar fi trebuit sa fie in echipa de producatori a filmului, insa a renuntat in ultimul moment.

De ce sa mergi Nocturnal Animals din 18 noiembrie?

  1. Pentru ca este un film care-ti pune mintea la treaba, fiind o poveste intr-o poveste, dar mai mult decat fire narative concentrice, sunt fire narative paralele. Daca treaba asta ti se pare suficient de complicata, du-te si vezi cate teorii vei dezvolta, legate de final.
  2. Nocturnal Animals va provoca discutii foarte interesante, daca te duci acompaniat la film. Teoria mea, in special legata de final, este complet diferita de cea a companiei mele, insa dupa o noapte dedicata acestui film, si ea tinde sa-mi dea dreptate. Daca l-ai vazut, ia spune-mi, ce crezi ca s-a intamplat, la final, in povestea reala? Iti dau cateva indicii: expresia ei ca si cum tocmai si-ar fi dat seama de trucul lui Edward, decizia radicala a lui Tony si modul cum se reflecta in povestea reala.
  3. Maiestria vizuala, asigurata de Tom Ford, un artist care isi extinde viziunea pe mai multe planuri si bine face. De la prima scena, care te va soca cu siguranta, pana la modul cum sunt prezentate personajele, va fi un festin vizual.

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.